Tema Olrogs visor: "Samling vid pumpen"

Ulf Peder Olrog (1919-1972) var son till lasarettssysslomannen i Nyköping Thorvald Olrog och är därmed starkt förknippad med Nyköping och Sörmland. Många av hans välkända visor anknyter  till vårt landskap och konkreta företeelser i tiden kring 1950. Det var ingen svårighet att hitta föremål som hans alter ego Rosenblom gisslade i geniala texter och lättsamma toner. Olrog var också en av initiativtagarna till Svenskt Visarkiv.Samling vid pumpen, Tunabergare hitåt!
Alfred ha di slaji, så han ligger å blör,
i grusgropa slåss di me Buskhyttaborna,
länsman fick på huve, så ja tror att han dör.

Texten finns i huvudet då jag på väg hem passerar en kulle vid avtagsvägen mot Ålbäck. Det var just där den låg, dansbanan som inspirerade Ulf Peder till att skriva låten om rejäla handgemäng, blodutgjutelse och till och med död.

  Visan anses vara en sann etnografisk skildring av en lördagskväll på landet. Idag finns inga spår av spektaklet, inte av pumpen heller. Den lär förresten aldrig ha funnits annat än i fantasin. Men visst hade man kunnat kyla ner hetlevrade karlar med vatten? Kanske med hjälp av redskapet på bilden, en assuransspruta en gång använd av brandkåren. För säkert är - det gick hett till:

Å litra de slängde å dosera dängde
å Laggarbo-drängen va på mej och klängde
å kniva de flög, å prisis mella ögo
så fick jag ett knogjärn, å näsa flög åv.

  I verkligheten var det inte bara ortsbor och tunabergare som ”livade upp” lördagskvällarna i Buskhyttan. Också utomsocknes kunde mucka gräl.

  Brita von Rosens bok Sällsamheter i Södermanland berättar om det rabalder som blev då Olrogs visa blev känd i mitten på 40-talet. Många var ilskna och upprörda. Texten var så grov, så rakt på. Vad skulle övriga Sverige tro om Sörmland och sörmlänningarna?

  Fröken Charlotte Lewenhaupt, då långt över de 80 och boende på Sjöholm i Östra Vingåker, lät sig inte chockeras. Hon lär ha kommenterat kritiken på följande sätt:
– Larv, på sörmländska landsbygden säjer vi som det är och krusidullar inte!

  Hemma hos mig på Tunabergshalvön har Samling vid pumpen fått en viss betydelse. Vi slåss inte, super inte direkt ur buteljerna och håller oss ganska lugna men – vi får inte en endaste liten snaps utan att sjunga åtminstone refrängen.


Kommentarer
Postat av: Bosse Tolander

En härlig text om en härlig visa. En av Dina bästa om en av Olrogs bästa!

2011-03-30 @ 08:26:46
Postat av: olle hallberg

Det är mera brännvin i den visa du valde än den jag tänkte till kring. Mycket bra skrivet om den visa som kanske är Olrogs mest kända även bland yngre personer som annars är sorgligt okunniga om denne "gigant" i visornas värld. Och byråkratisk tjänsteman i Radiotjänst dessutom.

2011-03-30 @ 20:23:49
Postat av: Stig Sandkvist

Önskar fortsättningen på texten till samling vid pumpen

2015-04-14 @ 22:25:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0