Hemma hos oss: Alfapet – ett Wordfeud från förr

Denna vecka skriver seniorbloggarna utifrån sina egna föremålsgömmor. Vad finns det för skatter och historier hemma hos de själva? Vad skulle kunna bli framtidens museiföremål från vår tid?
 
 

 

När arkitekt Alfred M Butts var arbetslös på 1930-talet uppfann han korsordsspelet Scrabble, föregångaren till vårt svenska Alfapet, det som lanserades 1954 och såldes av Alga i cirka 40 år. Det var förstasidan på New York Times som fick bestämma antalet a, n och z och de andra bokstäverna som ska flätas samman till kluriga ord. 

 

  Nu har de gamla klassikerna fått en verklig utmanare, inte Algas nya Alfapet-variant, utan det nu så populära Wordfeud. Det spelas via en app till mobilen eller surfplattan.

 

  Som gammal älskare av Alfapet är man lite skeptisk mot den nya flugan. Visst kan man vänja sig vid att ha kända och okända aktörer miltals bort, men hur klarar man det etiska. I Wordfeud ges nämligen poäng för det mesta, böjda verbformer, genetiv-s, substantiv i flertal och bestämd form.

 

  Tänker Svenska Scrabbleförbundet agera? Knappast! Det godkänner numera ”alla ordböjningar” vid sina tävlingar!

 

  Är det är dags att gilla läget, skaffa ny mobil och prova ordet ”ordnördarnas” på de mest poänggivande rutorna?

 


Kommentarer
Postat av: Karin Bäckman

Ja Margareta, som gammal Alfapetvän ska man inte vara skeptisk utan tänka: vilka möjligheter ger inte detta!? Folk tränar sitt ordförråd som aldrig förr; språket torde utvecklas massor och vilken fantastisk hjärngymnastik det ger samtidigt. Dessutom kan man välja i WF om man ska spela efter strikt ordlista och traditionell spelplan eller om man vill tillåta alla böjningsformer och spela på en slumpmässig spelplan. Gilla läget och ta en match mot "Kotteliten" :-)

Svar: Absolut! Du har helt rätt! Och tänk att kunna spela ”alfapet” var och när som helst! Margareta Dahl
Seniorbloggen

2012-10-16 @ 13:44:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0