Hushåll - fru Vald och katten


 
Foto: Lena Böklin, ur samlingen Hushållsundersökningen 1945-1946


Bilden som visar köket hos familjen Vald i Tuna ger ett ganska spartanskt intryck tycker jag. Skomakarlampan i taket, avsaknaden av väggprydnader, den tomma bänken och vedspisen med kaffepannan och kastrullen ger en nästan torftig bild av köket. Men det uppvägs med råge av fru Vald som sitter på vedslåren med sin fina katt i knät.

 

Bilden ger mig minnen från samma tid. Min far lät rusta vårt lantliga bostadshus 1947. Vattenburen centralvärme installerades med vedpanna i köket, de hygieniska förhållandena förbättrades och köket målades om. Då var det modernt med ströpplingsmålning. Han som målade hette Netzel och han blandade ihop en färg med bland annat surmjölk i. Själva målningen gick till så att han med en bred pensel, en s k moddlare duttade på färgen samtidigt som han vred lite på penseln fram och  tillbaka medan han strök. Det blev en levande och fin yta. I köket målade han brunt och i farstun grönt. Jag tycker det ser ut som att luckorna på bilden från Tuna här ovan är ströpplade.

 

Grannbonden anlitades för murningsarbetena för han var - åtminstone i egna ögon - en duktig murare. När han murat in vedspisen och bruket torkat sa han till min mor: ”Ja, du Edith, nu är det nog bäst att du tar ut matto i köke för ja tänkte provella köksspisen”. När kära mor undrade vad han menade så sa han: ”Ja, annars åker matto in i spisen åv luftdrage”!

 

 

Denna vecka skriver seniorbloggarna utifrån foton från hushållsundersökningen 1945-1946. Genom Socialstyrelsens försorg gjordes en undersökning av levnadsförhållandena i hushåll i Södermanland. Syftet var bl a att jämföra standarden och skillnaderna mellan staden (Nyköping) och landet (Tuna).  Denna fotodokumentation finns på Sörmlands museum, flera av fotona kan du se på vår Flickr-sida. Eller läs om den i vår webbutställning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0