Hushåll - O, dessa disktrasor!

 
Foto: Lena Böklin, ur samlingen Hushållsundersökningen 1945-1946

 

När husmödrarna diskade under mitten på 40-talet använde de en grytviska och en disktrasa. Det visade Socialstyrelsens undersökning från 1945. Fru Eriksson i Tuna var en av de tillfrågade. Hon diskade förstås för hand och på bilden anas en del av hennes vardagsmiljö. Tyvärr syns inte disktrasan. Man får inte veta om den var egenhändigt virkad som min mormors eller en tygbit riven från ett kasserat lakan?

  

Inte heller vi, hennes barn och barnbarn med diskmaskin i köket, kan vara utan en avtorkningslapp, den som faktiskt blivit en intressant produkt rent etnografiskt. Valet av kökstrasa har enligt min mening delat upp svenskarna i två olika grupper, Chifonet-användarna och Wettex-älskarna. Ta inte själva produktnamnen så allvarligt… det gäller mera typen av material.     

 

  Chifonet är en tunn trasa med små synliga hål, smidig att arbeta med. Den är lätt att skölja ur och torkar snabbt. Dessutom tål den maskintvätt om och om igen.   

 

  Wettex har en imponerande levnadshistoria som Sveriges första svampduk, framtagen av Curt Lindquist 1949! Den är en rejäl och stadig men kan därför vara svår att rengöra efter användning. Tål 60 graders tvätt men blir en smula hård med tiden.

 

   Nu vet ni vilken trasa som finns hemma hos oss, för det mesta... Det är bara när våra vuxna barn med familjer har ”lånat” huset. Då hänger en Wettex vid diskhon!

 

 

Denna vecka skriver seniorbloggarna utifrån foton från hushållsundersökningen 1945-1946. Genom Socialstyrelsens försorg gjordes en undersökning av levnadsförhållandena i hushåll i Södermanland. Syftet var bl a att jämföra standarden och skillnaderna mellan staden (Nyköping) och landet (Tuna).  Denna fotodokumentation finns på Sörmlands museum, flera av fotona kan du se på vår Flickr-sida. Eller läs om den i vår webbutställning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0