Hushåll - Trädgårdsmästarens finrum


Trädgårdsmästare Karl Bertil Karlssons finrum, Tuna. Foto: Lena Böklin, ur samlingen Hushållsundersökningen 1945-1946
 

 Jag växte upp på bonnlandet i Västergötland. Bodde mina första tjugo år i en lådliknande villa på ca 140 kvadratmeter, som bestod av sex rum och två kök. Det var såväl tvåfamiljs- som generationsboende. På övre planet fanns år 1948 faster, ingift farbror, kusin och min farfar Claes. På markplanet bodde jag med mina föräldrar och min mormor Lotten. Åtta personer som med nutida standardmått var rejält trångbodda.

 

När jag ser bilden på Karl Bertils finrum tänker jag på vårt finrum. Det fanns där men användes inte till vardags. Det var reserverat för gäster och fester. Ett svalt ganska välstädat rum, som var en förträfflig miljö för allehanda krukväxter. Ett rum i ständig beredskap för symöten, herrklubbar och ett och annat husförhör. Fram till tidigt 60-tal ansåg mina föräldrar att ett sådant rum var viktigare att ha i beredskap än ett rejält rum för vardagsbruk.

 

De var på intet sätt unika i sin märkliga prioritering av gästen/ undantagstillståndet.

 

Karl Bertils finrum innehåller även ett mobilt el-element. Det fanns ett liknande i mitt föräldrahem. Flitigt använt särskilt i finrummet för att få upp temperaturen inför gästernas intåg.

 

Inte helt förvånande drömde jag tidigt om ett framtida boende i stadsmiljö. Det har jag också förverkligat och bor numera som ”en-persons hushåll” i bostadsrätt med fjärrvärme i centrala Nyköping. De 64 kvadratmetrarna utnyttjas till fullo och några planer på att inrätta något finrum finns inte på kartan.

 

Denna vecka skriver seniorbloggarna utifrån foton från hushållsundersökningen 1945-1946. Genom Socialstyrelsens försorg gjordes en undersökning av levnadsförhållandena i hushåll i Södermanland. Syftet var bl a att jämföra standarden och skillnaderna mellan staden (Nyköping) och landet (Tuna).  Denna fotodokumentation finns på Sörmlands museum, flera av fotona kan du se på vår Flickr-sida. Eller läs om den i vår webbutställning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0