Utsmyckning: en ”bonnaros”

 

På ett konstverk från Sundborn har målaren Carl Larsson placerat en skål utsmyckad med påmålade ”bonnarosor”. Efter det fick han helt felaktigt äran av att ha skapat allmogemönstret, det som finns i så många olika varianter både i Sverige och på kontinenten. Men rosor i rött och blått med gröna blad emellan fanns före hans tid – i England redan 1815 och kanske ännu tidigare i Tyskland. Mönstertypen har gamla traditioner men ingen vet vem som sådde fröet till dessa underbara blommor.

 

  Gustavsbergs porslinsfabrik tillverkade en servis med just namnet Allmoge under åren 1905-41. Efter den kom en modernare, spinkigare variant. Det var Ranka, ritad av Stig Lindberg och i produktion till 1965.  Båda är fortfarande mycket omtyckta och ger nostalgiska minnen. Allmoge, som tagits fram till och från under senare år, finns nu åter i handeln.

 

  Formen som syns på bilden tillhör ingen av de här två serviserna, utan är ur Gustavsbergs Laga, som tycks ha slunkit igenom fabriken utan att ha satt några som helst spår. Inte ens fabrikens museum kan ge mig designer eller tillverkningsår! Men utsmyckningen verkar bekant!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0