Utsmyckning: konstföremål av älg

 
 

Det blev aldrig av att ge min tillkommande den present jag tänkt att själv tillverka, trots tillgång till smyckesdetaljer i form av olika djurdelar. Sådana prydnader har förekommit under lång tid i många kulturer. Nu var det upp till mig att skapa något – ett halsband med älgtänder! Jag hade dragit tusentals tänder ur älgkäkar, så råvaran var säkrad. Men kanske hade ett halsband likt sådant som djungelfolk och indianer burit ändå inte kommit att uppskattas. Hon var ju ingen squaw.

 

I själva verket har vi människor utnyttjat material från djur till de mest skiftande saker, både som konstförmål och praktiska ting. Till exempel är pälsar ett värmande klädesplagg samtidigt som det kan vara förskönande.

 

Föremålet på bilden är utsnidat som prydnadsföremål men har samtidigt ett praktiskt syfte. Det är ett älgben med klöv (älgens fot) monterat på ett trästycke och upptill har en trattformad sak stuckits ner i benet. Den uppges ha varit använd som ett käppställ – en synnerligen egenartad konstruktion för ändamålet. Behövdes inte käppstället kunde den användas som en vas med exempelvis torkade växter som dekoration. Älgfoten tillhör samlingen Trolle-Löwen.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0