Auktion: Herbert Karlsson

 

Förr var det vanligt att det förrättades auktion när någon arrendator hade för avsikt att sluta med sitt arrende på gården. Flyttdag för arrendatorerna var vanligen den 14 mars så auktionerna hölls oftast i början av den månaden. Under 1940-talet var det nästan alltid Herbert Karlsson från Björnlunda som var auktionsförrättare i trakten. Han var frispråkig och slängde käft med autionsbesökarna på ett mycket humoristiskt sätt. Jag kan fortfarande i andanom höra hur han ropade ut de ”värdefulla” sakerna som visades upp för försäljning. När husdjuren skulle gå under klubban var det särskilt spännande. Djuren var ju inte vana vid så mycket folk omkring sig så både kor och hästar kunde trilskas riktigt ordentligt.

 

Ja, det var spännande och festligt att vara med på dessa tillställningar när man var en liten kille på tio år. Mycket folk var det och feststämningen var påtaglig. Bland annat kunde man köpa varmkorv med senap av en korvgubbe. Särskilt minns jag auktionen vid granngården Askartorp när Petrus skulle sluta där. Han var känd som en duktig hästkarl i bygden och hans hästar var åtråvärda. Själv ropade jag in ett par bjällerkransar att sätta på vår hästsele på vintern. Jag vårdade dem ömt för jag tyckte att det klingade så fint när hästen travade framför släden.

 

Under andra världskriget hölls det varje år strax före jul så kallade syföreningsauktioner i byskolans gymnastiksal. Herbert var naturligtvis auktionsförrättare. Tanterna i grannskapet hade suttit på kvällarna i sina stugor och sytt och stickat fina alster att skänkas till den auktionen. Mina föräldrar hade specialiserat sig på att tillverka halmbockar och små fredsduvor. Dessa duvor gjordes genom att klippa ut fåglarna i styv papp och förse dem med vingar och stjärt i silkespapper. De hängdes i en sytråd som prydnad exempelvis i fönstren. De var mycket populära. Behållningen från dessa auktioner gick till behövande i de krigshärjade länderna. 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0