Auktion: Karta med kvalitet

 

Det finns bonnauktioner och kvalitetsauktioner.  Om de förstnämnda finns många historier och visor. När Sörmlands museum år 1999 i Stockholm ropade in denna vackra karta (utgiven i Antwerpen 1570) med pengar från Martin Nilssons fond rörde det sig säkerligen om den senare varianten av auktioner. Kartan heter ”Septentrionalium regionum descripto”, vilket som var och en förstår betyder ”Beskrivning av de nordliga områdena”. Den ingår i kartboken ”Theatrum Orbis Terrarum”, enkelt uttryckt den första moderna atlasen.  

 

   Som orienteringsunderlag för stigfinnare i de sörmländska skogarna är väl kartans precision inte den bästa. Men att man för så länge sedan, med så primitiva tekniska hjälpmedel, kunde kartlägga världen så pass bra – och vackert! – är egentligen beundransvärt. 

 

   Kartor görs ju i olika skalor. 1940-talets svenska ”backstreckskarta” i skala 1:100 000 ersattes så småningom av ”grönsaksbladets” 1:50 000. Numera kräver tävlingsorientering mycket detaljerade och specialritade kartor där även relativt små stenbumlingar är markerade. Snart har vi väl tidningen Blandarens idealkarta i skala 1:1, som successivt rullas ut medan  man går framåt…

 

   För övrigt synes behovet av på papper tryckta kartor avta. Nu ska det vara GPS, som förhoppningsvis är uppdaterad och inte leder in i gamla återvändsgränder.

 

 

PS. Första versen från en visa om en bonnauktion sjungen av Peps Persson på den oförglömliga LP-skivan ”Fyra tunnlann bedor om dan…”

 

Ja va på en auktion

efter gammeldags patron

Bland grejorna di sålde va en resegrammonfon

Ett trasigt plommonstop

va där mä i samma rop

ja fick de för en krona alltihop.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0