Auktion: Lantliga auktioner

 

Bildens utdrag av en ekonomisk sammanställning från en lantbruksauktion i Bettna ger en uppfattning om hur det gick till när någon avvecklade sitt jordbruk. Man kan också se att en annan person sålde sin häst på denna auktion för 1075 kronor.

En klassisk auktion i barn- och ungdomslitteraturen är när Emil i Lönneberga gjorde stora affärer. Pappa Anton var som vanligt inte alls nöjd med sonens tilltag. Han kallade dem "vanvettsaffärer" och gormade på sin affärssinnade ättelägg. Emils hönsinköp visade sig dock bli en succé - det fick till slut den opsykologiske fadern medge.

Slutligen ett personligt auktionsminne från tidigt 50-tal. Hemma i byn hade Röda Korset årlig auktion. Det var i Sjuhärad i Västergötland. Inte helt förvånande dominerade stickat och virkat samt massproducerad trikå och konfektion bland de varor som skänktes till denna auktion. Utroparen kunde ibland ha det svårt att få ut så mycket för t ex en fin virkad tablett, som någon äldre dam lagt ner många timmars möda på att få färdig i tid. En maskinstickad halsduk höjde ofta auktionshumöret markant. Den var gul och svart - en sann dröm för en supporter till bygdens fotbollslag IF Elfsborg.

En sådan halsduk kunde gå upp till 50 kronor när de yngre herrarna kom igång. Då hade det mindre betydelse att det gick att köpa en identisk halsduk för 10 kronor i den lokala butiken. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0