Färgstarkt: Som lysande eld

 

 

Vasens dekor anses röd men går i mina ögon åt orange, ett ord som kommer från franskans pomme d´orange, alltså apelsin.  Många menar att färgen kombinerar lyckan i gult och energin i rött. Det stämmer. Jag minns glädjen och ivern när jag på 60-talet målade teven!

 

Orange används många gånger som en varningsfärg, den är verkligen lysande, men har också blivit symbol för självständighet. Vilhelm av Oranien ledde kampen för nationell frihet för Nederländerna på 1500-talet.  I Kina och Japan står det gulröda för kärlek men inom kristendomen handlar det om frosseri. Och blomsterspråket är motsägelsefullt - en orange lilja betyder ”du och jag har ingen framtid” men också ”min vänskap och trohet till dig”.

 

Orangefärgade ringblommor lär också förknippas med varaktiga och djupa relationer. Engelskor har dem gärna i brudbuketten. Och gamla tiders jämtländska gjorde pulver för att via maten fånga sin drömprins. Samma sak i sydöstra Europa där metoden gav helt trogna män.

 

Hur som helst … Ringblommor skulle passa perfekt i den här lite anonyma vasen från samlingen Eskilstunahemmet. Den är 2 dm hög och dekoren, en kvist med löv, skulle gå ton i ton!

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0