Friherrinnan hade inga bananer: Birger i orangeriet

 
 
 
Han fanns på ett foto i utställningen om mat under 100 år. Jag blev en smula överraskad även om jag visste att han arbetat på Nynäs. Tog jag möjligen miste? Tommy Dahlgren fotade av bilden på väggen och mejlade mig direkt efteråt. Det blev ett rotande i gammalt bildarkiv för jämförelse. Jo, på ett litet foto taget i orangeriet ses han i samma kläder. Han lyfter ett bänkfönster och vattnar. Identifikationen är klar - det var Birger Pettersson, född i Råby norr om Nyköping.
 
I likhet med andra gods och herresäten i Sörmland hade man på Nynäs också odlingar i trädgård och växthus. Birger hade börjat sin bana inom trädgårdsmästaryrket som elev på Marieberg, Bönsta och Tynnelsö innan han kom till Nynäs som trädgårdsbiträde. Dit kom han hösten 1929.
 
Inriktningen på Nynäs var odling av produkter för avsalu och frukt var en väsentlig del. Följande har jag letat fram i Birgers skrivna ”Minnen”. Den huvudsakliga försäljningen var vid torghandel i Tystberga. En del produkter såldes till Stockholm såsom persikor, vin, fikon, växthusodlade jordgubbar och sparris. Persikorna köptes av NK. Det var de mest utsökta persikor som gått att få, något liknande har jag sedan dess inte smakat på. De var stora, saftiga och skalen släppte lätt. Förpackning gjordes noggrant. Varje persika lades i täckvadd och endast ett lager i varje kartong tilläts. Historien stämmer med det som Ingegerd Wachtmeister berättade för oss seniorbloggare. Nu är det här bara ett brottstycke av Birgers rikhaltiga och detaljerade dokumentation av sin tid i orangeriet. Och arbetsplatsen var uppskattad, Birger fortsätter: mäster (Robert Lexell) var gemytlig och rejäl och det rådde alltid ett gott förhållande oss emellan.
 
Flytten av de stora lagerträden från rotundan i orangeriet till uteplatser var ett särskilt kapitel. Fyra av lagerträden tillhörde då Nordens största exemplar och var planterade i stora träbaljor. Kronans diameter var sex meter. De forslades på en specialkonstruerad transportdrög, en låg arbetssläde med flak vilande direkt på medarna. Den drogs på rullar och transporten tog tid!
 
Birger Pettersson började arbeta i Nyköpings stads planteringar 1937 och kom sedermera under många år att förestå växthusanläggningen i Marieberg. Den vilda floran var också ett intresse som följde honom livet ut. Han var också min svärfar. Det blev en synnerligen givande och trevlig dag på Nynäs. Stort tack till Helena Wärnhjelm och Sylvia Fargo som ordnade detta. Viltbiffar serverades till lunch i restaurangen och som extra grädde på moset fick jag hälsa på den nye kökschefen Staffan Lindström, tidigare kökschef på Öster Malma. Avslut med besök i utställningen Träsmak.
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Margareta Dahl - seniorbloggare


Så roligt att du berättar om Birger Pettersson. Själv träffade jag honom då och då på Lustigkulla, sommarstället utanför Nyköping, och minns hans fantastiska kunskaper om allt som växer. Bland annat lärde han mig att känna igen kolkwitzia och weigela som båda blommar tidigt på sommaren.

Margareta Dahl

2014-06-10 @ 19:14:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0