Friherrinnan hade inga bananer: …men hon hade kaffe

 

 

 

Vid seniorbloggarnas besök på Nynäs slott, fick vi en intressant förevisning av den nya utställningen, som fått namnet ”Friherrinnan hade inga bananer”. Bland annat fanns en monter med kaffets historia – från gamla föremål fram till dagens kapslar för kaffemaskiner.

 

Om vi går ännu längre tillbaka i tiden, så kommer kaffet ursprungligen från den del av Afrika som idag är Etiopien. Enligt historien såg en herde att getterna uppförde sig konstigt efter att de ätit av några röda bär från en buske. De blev pigga och glada och hoppade omkring. Herden prövade bären och fann samma effekt på sig själv. Så småningom började man rosta bären over eld för att sedan krossa dem och koka i vatten. Det blev en förtida version av det kaffe vi dricker idag.

 

Till Europa och närmare bestämt Venedig, kom kaffet först på 1600-talet och användes då till en början som medicinsk och religiös dryck. Där öppnades också det första europeiska ”kaffehuset”, som kom att bli våra caféer.Till Sverige kom kaffet i slutet av 1600-talet och till en början såldes det på apotek. Kaffet var en lyxprodukt och användes främst av rika män. Redan några årtionden efter färdigställandet av Nynäs slott borde de alltså haft tillgång till kaffe på slottet.

 

I början av 1900-talet kom kaffet huvudsakligen från Sydamerika och man började även köpa färdigrostat kaffe. I utställningen på Nynäs finns äldre utrustning för rostning av kaffebönor i hemmet.Kokkaffe var länge den enda formen av kaffe. Ville man vara sparsam kokades kaffet flera gånger på samma kaffesump. Det gav en ganska frän smak på kaffet. Idag finns en mängd former av kaffe – framför allt inspirerade av södra Europa.

 

En god ”manuell” cappuccino till frukosten kan ex vis framställas genom att själv finmala espressokaffe från en blandning av Arabica- och Robustabönor. Det malda kaffet skall sedan pressas hårt i en sil som därefter sätts i en espressomaskin. Varmt vatten trycks med högt tryck genom silen, så att man får en liten mängd koncentrerat espressokaffe i koppen. Mjölk skummas med ånga från espressomaskinen och hälls på kaffet. En skicklig barista kan även få till figurer av mjölkskummet i kaffet.

 

På  friherrinnans tid fanns antagligen bara kokkaffe. Hon skulle troligen ha blivit ganska förvånad över dagens kaffekultur.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0