Träsmak: Täljandets och snidandets känsla

 

 

I oxstallet på Nynäs slott finns utställningen Träsmak – Trä för mat och smak för trä. Där visas många träföremål för hushållsbruk och prydnad. Museet har tillsammans med Sörmlands naturbruk gjort utställningen och samtidigt inbjudit till tävling i att tälja skedar och slevar. Ett hundratal personer har deltagit och den 31 augusti ska pristagare presenteras.

 

Det hantverksmässiga resultatet imponerade och visst väcktes känslor för det genuina som blir resultat av träsnideri. Det första jag själv tillverkade med kniv var båge och pilar för indianleken - inte allt för komplicerat. Att slöjda i skolan var roligt och med skölpar gjorde jag bl.a skålar. Men efter skolan blev det jobb på snickerifabrik med maskintillverkade komponenter, handsnidandet dog ut.

 

För att nå framgång ska man nog börja i tidig ålder och förmodligen krävs det rätta handlaget.  En bekant i Flen - Olle Skantz - är mångsysslare och bl.a träsnidare med verklig talang. Pappan uppmuntrade och påpekade upprepade gånger att kniven måste vara vass. Han började med att tälja ”gubbar” och har skulpturer kvar än idag från tidig ålder. På älgpassen har täljandet fortsatt och det är åtskilligt som producerats under hans nu drygt 70-åriga liv. Och mer lär det bli fast nu används också andra typer av verktyg som exempelvis motorsåg. Det senast tillverkade är några bastanta Karl Johan svampar utplacerade i smyg på Flens golfbana! En rejäl överraskning kan man tänka sig för de personer som efteråt besiktade banan.

 

Hemma i hushållet har vi svepkärl, smörknivar, skärbräden och en träbricka som våra barn fått göra i slöjden.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0