Träsmak: Trä för mat och smak för trä

 

 

Vid seniorbloggarnas besök på Nynäs i maj såg vi även en sommarutställning med vackra bruksföremål i trä. Bildens skål är tillverkad av Beth Moen, lärare på Sätergläntan, hemslöjdens gård i Insjön. Sörmlands Museums hemsida har följande programförklaring:

 

”Utställningen vill inspirera att tillverka och använda mer träföremål i matberedningen. Trä är ett hållbart material som, om det används klokt, inte tär på jordens resurser. Det är dessutom ett bra livsmedelshygieniskt alternativ.”

 

Jag önskade en gång att min förmåga att forma en skål av ett trästycke hade varit bättre. I folkskolans femte klass höll jag på många slöjdtimmar med en skål. Min talang på området var ytterst begränsad, motivationen sviktade och resultatet blev allt annat än bra. Den irriterade läraren försökte utan större framgång visa hur jag borde arbeta. Till slut dömde han ut mitt arbete med terminsbetyget B-minus. Att det inte blev ett underkännande BC kan nog tillskrivas det faktum att den excentriske läraren hade svårt att förstå att mönstereleven kunde vara klart sämst i klassen i träslöjd.

 

Beth Moen säger om sin skapande verksamhet

- att slöjda i trä gör mig oftast lycklig.

Att med stämjärn, knivar och sandpapper skapa ett bruksföremål, t ex en välformad skål med vacker ådring, det måste vara lycka! Som tur är finns det så mycket annat att glädjas över så jag avstår frivilligt från att ens försöka få en lyckokick genom egentillverkad träpryl. Men en vacker skärbräda i trä ingår som en självklar del i mitt hushåll.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0