Träsmak: Smör

 

 

En smörkärna / smörtina eller smörtunna för bruk i lanthushåll består vanligen av ett upprättstående öppet laggkärl i trä med större diameter upptill än nertill. En lagg är ofta förlängd och utformad som lyft/bärhandtag.
För att få 750 gram smör behövdes 15 dl vispgrädde som hälldes i tinan och sedan bearbetades med den tillhörande stötaren. Genom att föra stötaren i en upp- och nedåtgående rörelse övergick grädden så småningom till smör respektive kärnmjölk.


Efter surdegsbak och korvstoppning är det nu inne att göra eget smör, en procedur som nästan kräver en semestervecka. Dag 1 ska man blanda 5 dl grädde med 1 msk filmjölk och ställa bunken övertäckt i rumstemperatur. Dag 2 och 3 upprepas proceduren i separata bunkar för att dag 4.slå ihop all grädde i ett gemensamt kärl. Efter 3-4 timmar i kylskåpet är det dags att ta fram stötaren som numera är en elvisp. Vispen ska arbeta tills det bildas smörkulor och kärnmjölk, en tunn vit vätska, och att så mycket som möjligt av kärnmjölken släpper från smöret. Smör och kärnmjölk separeras från varandra och smöret översköljas med rikligt med kallt vatten. Nu har vispen gjort sitt och händerna kommer till nytta. i att knåda smöret. När vattnet, efter ett antal knådningar med nytt friskt vatten, är helt klart tillsätts lite salt och kanske är surdegsbakandet inte helt ute så att det egentillverkade smöret nu kan komma att ytterligare förstärka tillfredsställelsen av att ha kontroll över livsmedelsproduktionen när det breds på brödet.


Inte heller behöver hushållen idag betala skatt på sitt smör som förr i tiden när SMÖRTIONDE var ett utgående tionde som vanligen bestod i 1 mark smör för var ko,. eller alternativt, en penningavgift motsvarande värdet av smöret.


Den laggade smörtunnan har inte enbart fått tjäna som smörproducent utan även som symbol för att ensam härska i godan ro i uttrycket sitta ensam i smörtunnan..


Kanske hade den som fick stunden för sig själv smörtur och upplevde smörlycka liknande den tillfredsställelse som egentillverkaren upplevde vid första munsbiten av det egentillverkade brödet och smöret.
Gott var det säkert för båda.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0