Jul - Julklappsbekymmer?

 
                                                                                   Foto: Sven-Erik Ohlsson

 

 

Så är det snart jul igen med allt vad det innebär. För många en jäktets tid när det ska julstädas, bakas, bykas, lagas mat av alla de slag, luta långan, förbereda julskinkan, om man vill ha den som förr i tiden, och tusen och en andra saker att tänka på. Säkert är det många som känner att nu får det vara nog. Drömmer sig bort till varmare länder eller helt enkelt bara skippa julen. Strunta i allt vad julklappar heter och i stället skänka en summa till någon av våra hjälporganisationer som kan bidra till att svårt utsatta barn och familjer förhoppningsvis får något att glädjas åt.

 

Men för oss som av tradition bara måste fira jul kan man göra både och. Skänka en slant och även fira jul med klappar och allt tillsammans med barn och barnbarn och till och med hela tjocka släkten. Fast det kan bli väl så jobbigt. Har man kommit överens om att skippa julklappar blir det lite lättare. För är det något som vållar problem för fler än man kan tro - är det vad ska jag hitta på för julklapp i år då?

 

Särskilt till de något äldre på julaftonen. De har väl det mesta så det skulle vara trevligt med något som känns äkta genuint och intressant. Därför blev jag glad när jag ”hittade” Sörmlands Museums egen butik i Västerport nyligen. Tillsammans med Hantverksgruppen i Systembolagets gamla lokaler har man tillfälligt fram till jul fyllt upp butiken med mängder av tänkbara julklappar och presenter.

 

Här finns allt från textilier, intressanta böcker och skrifter, hantverk med mera. Så det var bara att passa på och inhandla några julklappar som inte tillhör det vanliga sortimentet i många butiker. Även Hantverksgruppen erbjuder en rad spännande saker som kan bli en bra julklapp. Titta gärna in och ta del av utbudet. Man har öppet fram till jul.

 

Traditionen med julklappar i vårt land är ju flera hundra år gammal. Märkligt nog skulle det ha börjat i det gamla bondesamhället när ”julklappen” bestod i extra god mat och dryck till gårdens pigor och drängar. Givmildheten utsträckte sig även till fattiga i samhället. Det här spred sig under 1700-talet till det som då kallades ”bättre bemedlade” och som både handlade om julmat och julklappar som i de flesta fall bestod av egenhändigt tillverkade saker. Både mjuka och hårda och det var väl då som nu att ”hårda” julklappar var det man hoppades på. I varje fall bland barnen.

 

En riktigt God och ”klappvänlig” jul tillönskas alla läsare!

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0