Jul

“SLM 33255 1-2 - Ask,” Sörmlands museum,
http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/319215.

 

 

Den lilla asken som en gång innehållit Konsumbagarns småbröd är välbehållen. Den har säkert haft ett annat innehåll, kanske sköra glaskulor, efter att kakorna ätits upp. Asken tillhör en samling kallad Brandels Jullåda. Föremålen i Jullådan är från tiden mellan 1940 och 1960, köpta föremål såväl som hemgjorda. Man kan se små tomtar av piprensare, papperskarameller, kulor, änglar mm.

 

Barndomens jul dyker upp i minnet. Det började med att vi skulle till adventsgudstjänst i kyrkan. Viktigt tyckte alla i familjen, morfar och mormor som bodde på övervåningen i gården skulle med. Vår första bil skaffade far och mor omkring 1954, så före det var det hästskjuts som gällde. Det var levande ljus i kyrkans takkronor, och brusande orgelmusik, en präst som predikade så länge så att det gick bra att sova en stund.

 

På en bondgård var tiden före jul en hektisk tid. En gris skulle göras mat av. Det var lite läskigt med huvudet och öronen som låg i en stor zinkbalja med vatten. Det skulle sen bli till sylta tillsammans med lite annat kan jag förstå. Det stoppades korv, saltades skinka, stektes köttbullar och i vattenbad i ugnen stod ett par formar med leverpastej. Nog var det härligt med stöket, men ibland gällde det att hålla sig undan.

 

Då pysslade jag med att göra papperskarameller med godis i och en tomtebild eller ängel utanpå. Dagen före julafton gick pappa och jag ut i skogen och hämtade granen. Den hade han sett ut långt i förväg. Så följde det knepiga arbetet att få den att stå rak. Om den var snöig fick den stå i farstun och rinna av. Så kom det mest spännande, att få ta fram jullådan med alla saker till granen. Det var ett kärt återseende med alla änglar, glitter och kulor. Vi hade levande ljus den första tiden, för julgransbelysning kom nog inte förrän i slutet av 50-talet till vårt hus. Och klappar var nog mest hemgjorda saker, kanske någon leksak eller pussel inköpt på ”Korg och Borst”, leksaksaffären i Nyköping. Så kom tomten, julottan, julen tog så småningom slut, nyår och julgransplundring. Tänk om man kunde måla upp det för sina barnbarn, den minnesbild som sitter på mina näthinnor!

 

GOD JUL 2015!

 

 

 

Kommentarer
Postat av: Bjørn Bratz

Hej, Om jag minns rätt så hette affären "Korg, Borst & Leksaksaffär" jag var där nästan dagligen som liten grabb I Nyköping på 1950-talet. Min kompis menade att butiken ägdes av herrarna Korg och Borst. Jag för min del hoppades att någon skulle glömma kvar mig i butiken när dom stängde för dagen, då skulle jag gå runt och titta (och ta på!) alla fina MJ-modeller som vi inte hade råd att köpa. Hälsningar från numera norske Björn.

Svar: Hej Björn, tack för din fina kommentar. Nu har jag publicerat den! Om du har några fler minnen från Nyköping, som du vill dela med dig av är du välkommen att höra av dig till mig, min epost: kari.arnekleiv@dll.se. Vänliga hälsningar Kari
Seniorbloggen

2016-03-26 @ 16:19:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0