Nyår - Fint gammalt glas

“SLM 15191 - Glas,” Sörmlands museum,
http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/277994.

 

På hertig Karls tid, på 1500-talet, konsumerade de kungliga mycket mat men också mycket dryck, bl.a. vin som importerades från Europa. Från utgrävningar vid Nyköpingshus har skärvor hittats från flera typer av glas från hertig Karls tid. Ett av dessa glas som rekonstruerats, bestod endast av delar av cuppan, en stor cuppa, med utvikt mynningskant. Här kan vi gissa att hertigen med sitt hov kanske drack vin, mousserande?, ur dessa glas. Det vackra glaset på bilden ger oss en föreställning om den tidens fester med överdådig lyx för ett lite urval av personer.

 

Nu är mousserande vin något som hör nyårsafton till för många. Vid tolvslaget höjer vi glasen när raketerna sprakar ute, någon reciterar Tennysons Nyårsklockan med de välkända raderna ”Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten” och önskar varandra ett Gott Nytt År. Drycken serveras oftast i champagneglas med hög, smal kupa, tulpanformad i mitten och avsmalnad uppåt. Det är effektfullt med det smala höga glaset där arom och bubblor stannar kvar länge.

 

Ett annat alternativ är att välja coupeglas med bred, låg kupa, liknande glaset på bilden. Vi minns nog coupeglasen från gamla filmer, i vilka tjusiga damer och herrar drack mousserande drycker. Jag tycker dessa öppna glas är mycket vackra, men de är inte så ändamålsenliga eftersom arom och bubblor snabbt försvinner.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0