Nyår - Nyårets verktyg

 

 

Varje år inför julhelgen ”spår” Handelns utredningsinstitut. HUI, vilken vara/produkt som ska bli årets julklapp i Sverige. På juldagen får vi facit och om institutet spår rätt så tar klappen i år ett stort utrymme i tomtens säck.

 

Inför det nya året avlägger svenskarna löften, oftast om att bli en bättre människa, på gott och ont. Gott om de infrias, ont om de sviks med gott eller dåligt samvete som följd. Varför inte ta upp seden från julhelgen och utse en vara/produkt till Nyårets verktyg som kan bidra till en bättre tillvaro för människorna?

 

På Sörmlands muséum finns ett lämpligt föremål i samlingarna som kan platsa som nyårets verktyg. En trådavskiljare till champagnebuteljer. Det framgår inte av fotot ovan men avskiljaren, utförd i förnicklad mässing, är endast 100 mm lång och tillverkad av Jernbolaget i Eskilstuna. Företaget hade grundats 1868 och tillverkade produkter som bestick, saxar, gångjärn, klockställ, hänglås, cigarrkoppar, fällknivar, skridskor, snickeriverktyg och hushållsvågar och föremålen finns fortfarande i många hem och är eftertraktade på andrahandsmarknaden.

 

Med nyårets verktyg underlättas välkomnandet av och inträdet i det nya året när champagnebuteljens tråd kan avlägsnas med ett enkelt klipp och korken frigöras inför de förväntansfulla nyårsfirarna.

 

Om vi på nyåret i stället för att ge löften, för att förbereda och hantera vad som väntar under året, skaffar oss mentala verktyg som kan hjälpa oss att avskilja eller lösa upp de trådar som ställer till problem för mänskligheten och göra världen mänskligare att tillbringa sin tid, blir champagnen mer löftesrik och berikande.

 

En trådavskiljare, fysisk eller mental, för att implementera det i Paris nyligen ingångna klimatavtalet kan bli nyårets 2016 verktyg för en renare värld.

 

Gott Nytt År!

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0