Spelhagen - här finns många verksamheter

 

Spelhagen, västra hamnen

 

 

Södermanlands Museum är på väg att flytta från bland annat Åhuset till den kommande nybyggda anläggningen på Spelhagsområdet i Nyköping. Jag kom att tänka på att jag själv gjort samma resa från mitt första arbetsplats på CeWe Instrument i det gamla Åhuset till min sista arbetsplats före pensioneringen på Spelhagsområdet -  visserligen med många arbetsplatser däremellan.

 

I  mitt förra inlägg berättade jag om min första arbetsplats år 1961 på CeWe Instrument AB i nuvarande Åhuset. Det faller sig kanske följdriktigt att nu berätta om min sista arbetsplats på Spelhagsområdet.

 

År 1996 arbetade jag sedan tio år som marknadschef på Nyköping Energi AB - det lokala energiverket i Nyköping och Östra Södermanland. Den omstrukturering till följd av avreglering som energiverksbranchen genomgick innebar att Nyköping Energi AB såldes till Vattenfall AB. Nyköping Energi AB hade sitt huvudkontor vid Storhusqvarn i Nyköping. Efter försäljningen till Vattenfall blev arbetsstyrkan större och det krävdes andra och större lokaler. Resultatet blev att vi skulle flytta från Storhusqvarn till SAABs gamla lokaler i Spelhagen. Lokalerna ägdes då som nu av Fastighetsaktiebolaget Klövern. Dessa ställde iordning lokaler efter våra  önskemål och efter en tid genomfördes flytten till Spelhagen. Där fanns i ett skede konsult-, elnäts-, elförsäljnings- och kundtjänstpersonal. Det hade blivit mycket populärt med kontorslandskap, så lokalerna inrättades efter detta mönster. På så vis fick vi plats för alla på relativt liten yta.

 

Det var inte bara Vattenfall som fanns i lokalerna som SAAB lämnade efter sig utefter Spelhagsvägen. Där fanns även Restaurangskolan, Skattemyndigheten, CeWe Instrument samt en del mindre verksamheter.

 

Vattenfall var i minskande omfattning kvar i lokalerna till min pensionering år 2008. Därefter drogs verksamheten ned ytterligare och idag finns endast några få av Vattenfalls anställda kvar vid Spelhagsvägen. Istället har andra verksamheter flyttat in.

 

Nu kommer även de nya lokalerna för Södermanlands Museum att ligga i Spelhagen, vilket säkert kommer att förgylla det gamla industriområdet.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0