Spelhagen - några nedslag kring det blivande museet

“SLM R117-98-12 - Restaurangskolan i Nyköping 1998,” Sörmlands museum, http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/411560.
 

 

Området kring det blivande museet dominerades fram till 1990-talet av verksamhet knuten till bilar. Först AB Nyköpings Automobilfabrik (ANA) som 1960 köptes upp av SAAB. Här låg huvudkontoret för SAABs personbilsdivision fram till 1990 och här tillverkades bl a avgassystem och bensintankar till bilarna. Detta är industrihistoria.

Vårt bloggtema denna gång är att göra några nedslag i det nutida Spelhagsområdet.

 

Gymnasiefriskola

Stadens första gymnasiefriskola från 1994, som numera har namnet Nyköping Strand Utbildning, ligger här. Från början en restaurangskola som för närvarande har program för Restaurang och livsmedel, Hotell och turism och det Estetiska programmet med inriktning teater. Skolan har ca 220  elever. Den är känd för tävlingsframgångar, egen publik lunchrestaurang, möjligheter för eleverna att få praktikarbete i annat europeiskt land m m.

 

 Stadsfjärdens vårdcentral

Stadsfjärden, stans första privatägda vårdcentral, har avtal med landstinget och ingår i Hälsoval Sörmland. Här gör ett 50-tal medarbetare mycket goda insatser. Det goda ryktet har lett till köproblem. Vid några tillfällen har listningen av nya patienter tillfälligt fått stoppas för att personalen ska kunna hantera situationen. Som patient på vårdcentralen har jag flera gånger imponerats av organisationens korta väntetider och personalens empatiska bemötande. Bäst i stan?

 

Hertig Karls Väg

 Området innehåller också en tilltalande, modern och attraktiv bostadsbebyggelse. På Hertig Karls Väg byggdes för några år sedan både radhus och bostadsrätter. Allt var frid och fröjd vid inflyttningen. Men störningsmoment dök upp – inte helt förvånande i ett område med blandad verksamhet. Kommunens tekniska division var på jakt efter nya lokaler och ytor för uppställning av ett stort antal arbetsfordon. De boende gick i taket över att få en bullrande granne och har nyligen lyckats övertyga kommunen om att söka lämpligare lokalisering för den tekniska verksamheten.

 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0