Fritt val: Kungaparet på Eriksgata

 

 

År 1980 då Bengt Gustavsson var nybliven landshövding i länet företog vår kung Carl-Gustaf och hans drottning Silvia en resa genom Södermanland. Deras Eriksgata var planerad till den 6 till 8 maj men blev uppskjuten till början av september detta år. Resan gick genom Södermanlands olika delar och den 9 september besökte kungaparet Björnlunda Hembygdsgård. Tiden var knappt tilltagen för hela visiten skulle klaras av på 75 minuter och då skulle även ett kort uppehåll i Önnersta ingå.

 

Kungaparet kom till hembygdsgården i en hästdragen vagn med kusken Herman Friedländer vid tömmarna. Vädret denna eftermiddag såg till en början hotande ut med mörka moln vid horisonten men inget åskväder uppenbarade sig. Jag hade från min förutbestämda position vid det så kallade soldattorpet en fin överblick över ankomsten. Efter avsittning höll hembygdsföreningens ordförande Olle Carlsson ett välkomsttal. Därefter spelade Nyköpings spelmansgille folkmusik bland annat från Södermanland. Den bild jag valt från museets hemsida visar hur det såg ut framför Mäbystugan där kungaparet får blommor av en liten flicka. Hon heter Pernilla Stenberg (numera Wallentin) och är barnbarn till Erik Stenberg som står bakom henne. Bakom kungen skymtar Olle Carlsson. Efter sång av skolbarnen från Welandersborgs skola under ledning av Ulla-Britt Knutsson och en folkdansuppvisning av Nyköpingshus folkdanslag var det rundvandring på hembygdsgården. Alla fjorton husen var öppna och jag hade fått i uppgift att förevisa soldattorpet. Där på trappan fick jag nöjet och äran att handhälsa på drottningen. Vår flitiga fotograf, Åke Johansson, filmade det hela och sedan tvättade jag inte högerhanden på flera dagar.

 

Efter besöket på hembygdsgården gick färden vidare till Önnersta där kungaparet besökte Gunnar Gustafssons välskötta och anrika gård. Här fick kungaparet bland annat besöka Gunnars svinstallar. En av suggorna i stallet blev tydligen väldigt inspirerad av det kungliga besöket för hon hoppade upp på balken för att få bättre utsikt. En påpasslig tidningsfotograf knäppte en bild där drottningen ses något konfunderad av händelsen. Detta foto tror jag sedan blev utsedd till ”Årets bild”.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0