Fritt val: Minnesbild från utrikesministermötet i Nyköping 2001

 

 

Europeiska Unionen (EU) har sedan 2013, då Kroatien kom med, inte mindre än 28 medlemsländer. Från början var det sex länder – Tyskland, Frankrike, Italien, Belgien, Nederländerna, Luxemburg – som bildade Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG) 1957. När EEG blev EU 1993 fanns tolv medlemsländer och ytterligare tre tillkom från den 1 jan 1995- Finland, Sverige och Österrike. Första halvåret 2001 var Sverige för första gången ordförandeland i EU. Det innebar att en mängd möten mellan medlemsländerna ägde rum i Sverige. Ett av toppmötena genomfördes i Nyköping den 5-6 maj. Ett informellt utrikesministermöte som dåvarande utrikesminister Anna Lindh förlagt till den stad hon bodde i sedan 1996. Mötet kryddades av att EU var inne i en utvidgningsprocess. Av denna anledning deltog utrikesministrarna från tio kandidatländer i en del av mötet. Med Nyköpingsmått mätt var det en historisk händelse som jämfördes med hertig Karls bröllop med Kristina från Holstein-Gottorp 1592.

 

På museets hemsida uppmärksammas det så kallade supervalåret 2014. Här finns en koppling till valet till EU-parlamentet, som bl a innehåller ett 60-tal bilder från toppmötet med utrikesministrarna 2001. Här får man en uppfattning om att något ovanligt ägde rum – bokflyttning från Culturum som blev presscentrum, kravallstaket och stort polispådrag, middag på inhyrd skärgårdsbåt, blå och gula fejkträd (avskalade konstverk?) vid infarterna etc etc.

 

Mitt främsta minne från dessa dagar i maj för snart 14 år sedan är att jag gick med mina då tonåriga barn i en fredlig demonstration mot EU. Två övertygade och superkritiska ungsyndikalister som skrek slagord mot EU. Och en orolig EU-positiv far som trodde (och fortfarande tror) mer på fredsbevarande konstruktiv samverkan än destruktiv nationalism. Min självpåtagna roll som övervakare/beskyddare kändes i detta sammanhang onekligen något besvärande. Det rådde personligt undantagstillstånd! I webbutställningen hittar jag en bild som visar allmänhet bakom kravallstaket vid Nicolaikyrkan. Däremot ingen bild från demonstrationen då Stora Torget var avspärrat och ministrarna varken hörde eller såg sina kritiker.

 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0