Fritt val: Nyköping på 1960-talet - Att börja arbeta på Sunlight 1961

Foto: Press- och reportagebilder, Sörmlands museums arkiv. 

 

När jag bläddrar bland de gamla bilderna i Museets bildarkiv så får jag syn på en bild från Sunlight som troligen visar tvålavdelningen. Framför en instrumenttavla står en man som jag tycker mig känna igen som Gösta Cronholm.

 

Sunlight övertog SKF kullagerfabriks lokaler i Nyköping och startade verksamheten år 1925. De äldre i Nyköping kallade länge de gamla arbetarbostäderna som finns/fanns vid Nytorget för ”Kullager-kåkarna”. Sunlight utvecklades och fanns kvar till 1992, då verksamheten lades ned och lokalerna såldes.

 

Jag fick anställning som ”springschas” på Sunlight år 1961 – då 16 år gammal. Arbetet pågick i treveckorscykler – vecka ett: springa postrundor varje halvtimme på kontor och i fabrik, vecka två: åka ärenden på stán med trehjulsmoppe, vecka tre: jobba på vaktmästeriet med kopiering och andra uppdrag från kontoret.

 

Att springa med internposten innebar att vi lärde oss hitta i varje skrymsle i fabrik och på kontor. Vi fick dessutom en inblick i vad som hände på de olika avdelningarna. På tvålkokeriet kokades fetter med natronlut i stora kärl, som var nedsänkta i golvet. Tvålmassan skrapades av och förädlades/paketerades till olika tvålmärken – exempelvis Lux ( 9 filmstjärnor av 10 använder Lux enligt reklamen på den tiden).

 

På pulveravdelningarna tillverkades olika tvättmedelsmärken som exempelvis Surf och Via. Tvättpulverlösning sprayades in i toppen på ett högt spraytorn, torkades och togs ut som torrt pulver i säckar på bottenplanet. På dessa avdelningar kunde det vara så mycket pulverdamm i luften att det inte gick att se genom lokalen. Slutligen paketerades pulvret i automatiska maskiner.

 

På fabriken tillverkades även tandkräm (Pepsodent) och olika kosmetiska produkter. Det fanns också serviceavdelningar som tryckeri för förpackningar, verkstäder, lager för färdiga produkter etc. Många människor hade liksom jag sitt arbete på Sunlight.

 

Varje år ordnades en stor fest för samtliga anställda. Det saknades tillräckligt stora lokaler i Nyköping, så man chartrade ett helt tåg och transporterade hela personalen till Folkborgen i Norrköping. Sedan blev det fest hela kvällen med bland annat uppträdande av någon känd artist innan tåget gick tillbaka till Nyköping sent på natten.

 

Jag arbetade med olika uppgifter på Sunlight under några år innan läslusten kom tillbaka och jag beslutade mig för att flytta till Norrköping för att läsa vidare.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0