Fritt val: Spåren efter Knut

 

Fotosamlingar, brevsamlingar och berättelser, allt av varierande slag finns i Muséets arkiv. Nu skulle jag hitta något bra att skriva om. Och kan man tänka, en släkting fanns med som uppgiftslämnare.

 

Anna Johansson och hennes bror Knut finns med i samlingarna, kusiner till min morfar. De var barn till ångbåtsförare Albert Johansson och hans maka Lovisa Englund. Syskonskaran var stor, 8 stycken. Knut, som var född 1890 i Ripsa, gick till sjöss och fick som sjöman se många länder. Vykorten hem till familjen vid Edeby i Ripsa kom från Frankrike, Belgien, Holland, Danmark, Göteborg och Oslo. De finns bevarade i arkivet. Hans brev till familjen handlade bl a om att han 1911 kommit till Amerika och att han där så småningom blir amerikansk medborgare och tar värvning under första världskrigets sista månader. Han skriver i sitt sista brev den 25 augusti 1918 att han ska hjälpa till att befria Frankrike från nazisterna. Han hinner dock inte resa dit utan omkommer i en olycka under de förberedande månaderna inför resan över Atlanten. Någon närmare förklaring till olyckan har familjen inte fått.

 

Knut hade i flera brev varit noggrann med att upplysa om att han tagit en livförsäkring på 10 000 dollar. Den skulle utfalla på föräldrarna om han dog. Så blev ju också tyvärr fallet.

Men pengarna kom säkert väl till pass. Stora familjer hade inte så gott om pengar under de första svåra årtiondena på 1900-talet i efterkrigstiden. Systern Anna, som var född 1903, arbetade några år som piga hos ärkebiskopen Nathan Söderbloms familj i Uppsala. Men hon ville mer och när så det fanns lite pengar efter Knuts bortgång så fick hon låna av sina föräldrar och började studera till folkskollärarinna i Falun. Efter examen fick hon anställning vid Åboö skola i Ripsa och var så alltså åter i hemsocknen.

 

Annas samling finns också i museet under namnet ”En samling blir till – Anna Johansson”.

Väl läsvärda samlingar båda två. När en släktforskare som jag får in en sån här fullträff är kvällen räddad. Min mor och moster berättade när vi reste i Ripsa en sommar att här bodde Anna som lärare. Hon hade väldigt fint hemma, var en kommentar. De visste också om den tragiska händelsen med Knut.

 

Om ni inte rest ”Ripsarundan” så gör det i sommar. På åkrarna strövar ofta flockar av hjort och rådjur och landskapet är mycket vackert, i synnerhet om man åker över bron till Åboö.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0