Aprilskämt

Ljushållare.
 
 
Gamla föremål kan vara svåra att ”artbestämma”. Fantasin kan flöda och ibland kan sanningen vara svår att få fram. Bilden visar ett älgben som är monterat på en svarvad ställning. Museet har fått föremålet som gåva från August Trolle-Löwens dödsbo. Det har funnits på herrgården Gärdesta, Lästringe socken i Nyköpings kommun. Älgbenet klassificerat som renässansföremål.
 
Renässansen, av franskans pånyttfödelse, varade ungefär mellan åren 1400- 1600. Perioden avlöste den mörka medeltiden. De nya impulserna kom från Italien och konstnärer som Michelangelo och Leonardo da Vinci tog konsten till nya höjder. Leonardo var allkunnig, han var konstnär, arkitekt, ingenjör, uppfinnare, naturforskare, matematiker, musiker, och filosof. Här fanns det inga gränser. Förändringarna berörde hela samhället, inom ekonomi, politik och den sociala sidan med feodalväsendets upplösning, städernas utveckling och den nya världshandelns uppsving samt nya uppfinningar som krutet, kompassen och boktryckarkonsten. Unga män som utbildade sig till hantverkare, ett arbete som många hade, startade ofta sin yrkeskarriär som gesäller hos någon mästare.
 
Under den här tiden avlöstes frihetstiden av stormaktstiden i Sverige. Att kunna utöva hantverk och konst tog sig uttryck i föremål som vi idag troligen inte skulle tillverka men alla tider har sina ideal. De många slotten och herresätena i Södermanland skulle fyllas av föremål och inspirationen kom från sydligare länder i Europa. Flera unga män skickades till Tyskland och Italien för att förkovra sig i hantverkskonst. Lars Elks pappa på gården Gärdsmyge tyckte att näst äldste sonen skulle få möjlighet att utveckla sitt hantverkskunnande. Godsherren tyckte idén var spännande och bidrog till att pojken kunde åka iväg ner i Europa. Han räknade med att Lars skulle komma tillbaka med nya moderna impulser som gjorde att godset kunde skryta med det senaste från utlandet.
 
Lars förkovrade sig i Tyskland och Italien och när han kom tillbaka till gården var han full av nya intryck. Det gällde att av ta till vara på det som fanns runt omkring i landskapet och i de sörmländska skogarna. Älgkronor prydde väggarna på godsen men kunde inte älgben med klövar vara något att använda? Jo, med en svarvad ställning blev älgbenet en vacker ljushållare för levande ljus. Det fanns säkerligen flera ljushållare av älgben men nu finns det bara ett exemplar kvar. Föremålet har vandrat genom släktleden i många hundra år tills det till slut hamnade på Sörmlands museum.
 
---------------------------------------------------
 
 
Som vi nu vet är föremålet inte en ljushållare utan ett dryckeskärl monterat på ett älgben. Den riktigare användningen är egentligen konstigare än om det hade varit en ljushållare. Därför blev det inget riktigt skämt, mer en ”hittapåberättelse”!
 
“SLM 4019 - Pokal, gyckelkärl monterat på älgben,” Sörmlands museum,
http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/291160.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0