Eldsjälar finns det gott om

 

 

Bilden, som togs av Sven Edblad, visar när Karlfors kvarn i centrala Nyköping försvann den 29 augusti 1973. Detta på ett märkligt sätt. Stadens brandkår tände på och såg till att det brann under strikt kontrollerade former. Enligt dokumentationen beslutades rivningen trots stora protester från Nyköpingsborna. Sannolikt var det ett antal eldsjälar, som i samverkan med SN, hade anlagt moteld. Förmodligen var det minst lika många som uppskattade att den fallfärdiga kvarnen försvann. Med skammens rodnad måste jag bekänna att minnesbanken är nollställd. Inget minne av någon folkstorm och inte heller av kvarnbranden, som inföll några månader efter det att jag blivit Nyköpingsbo.

 

Vad är då en Eldsjäl? Synonymer är: ”entusiast, drivande kraft, pådrivare, idéspruta, idékraft, inspiratör, entreprenör, primus motor”.

 

Fri tolkning är att eldsjälen är en person som brinner för något. Hen kan vara drivande kraft i arbetslivet, jobbar ofta ideellt för en förening eller fokuserar på ett eller flera egna intresseområden. En positiv person som har förmågan att med sin entusiasm inspirera och få med sig andra på ”tåget”. Eldsjälen är i regel mycket kunnig och har ofta folkbildande ambitioner. Baksidan kan vara svårigheter med gränssättning. Det uppslukande intresset ägnas alltför mycket tankekraft och tar oproportionellt mycken tid i anspråk. Eldsjälen går på mot nya djärva mål och har – enligt min erfarenhet – ibland lite svårt att hantera motstånd och konstruktiv kritik.

 

Nu vill jag harangera en rad icke namngivna eldsjälar.

 

Jag tänker på

  • min gode vän – den erfarne, passionerade läraren – som snart 70 år gammal gör en engagerad insats i grundskolor med många nyanlända elever
  • idrottsledare och föräldrar som året runt följer sina telningar till träningar och matcher – de betalar (!) för uppstigning tidiga mornar, för huttrande vid sidlinjen eller för tjänstgöring i kiosken
  • alla som jobbat och jobbar för Sörmlandsleden – tänk vad många som har oförglömliga natur- och kulturupplevelser från denna över 100 mil långa vandringsled!
  • ledning och medarbetare på dåvarande K-Konsult som räddade Storhusqvarn och rustade upp huset till en fantastisk miljö med arbetsplatser, konferensutrymmen och publik restaurang
  • Pelles Lusthus vid Nyköpingsån – skaparen av denna klenod uppfyllde på flera sätt med råge epitetet eldsjäl
  • alla fågelskådare och biologer, som gjort ett outplånligt intryck i sin ambition att få mig intresserad. Ibland har de faktiskt lyckats i sin folkbildningsiver.

 

Listan skulle kunna göras väsentligt längre. Slutar dock här då jag inte tror att du käre läsare skulle uppskatta en upprepning av sådant som vädrats i tidigare blogginlägg. För övrigt känner jag mig som en habil eldsjäl emeritus.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0