Tro och magi känner inga gränser

“SLM 14074 - Gustav Vasas Bibel 1540,” Sörmlands museum, http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/315298.

 

Gustav Vasas bibel från 1540 var den första bibelöversättningen av hela bibeln till svenska. Om bildens exemplar kan nämnas att titelbladet saknas och att 730 blad av 762 är bevarade. På flera ställen finns anteckningar med sammanlagt fyra namngivna ägare. Måtten är imponerande med en längd på 22 cm, bredd 30,5 cm och höjd 12,5 cm. Den är tryckt i Uppsala och har ett brunt skinnband med enkla spännen och beslag från sent 1600-tal.

 

Tro och magi är ord som hos mig inte har särskilt positiv värdeladdning. De gånger jag öppnat bibeln – Böckernas Bok – i vuxen ålder är lätt räknade. Min enkla förklaring till en skeptisk grundinställning är att jag t ex har svårt att förena bibelns skapelseberättelse, jungfrufödseln av Jesus och hans återuppståndelse, med vetenskap och beprövad erfarenhet. Att jag inte är troende kristen är också kopplat till min uppväxt i högkyrklig miljö med skenheliga förtecken. Helvetespräster och fundamentalistiskt kvinnoprästmotstånd fick jag nog av redan som barn och ungdom. Dock bör framhållas att uppväxtens överdrivna kristendomsundervisning naturligtvis inte gick mig spårlöst förbi. Ganska mycket i min värdegrund emanerar direkt från den kristna tankevärlden. Dessvärre ligger biblisk inspiration också bakom den kristna högerns trosvissa och aggressiva retorik. Om sakfrågan gäller svenska interneringsläger för asylsökande eller amerikansk vapenlagstiftning är egalt. Inhuman tillämpning av kristen tro tycker jag inte om!

 

Magi praktiserad av en skicklig trollkarl är god underhållning. Medan diverse ”hokus pokus filiokus” i personalutvecklingsbranschen framstår som ren humbug. Ett intressant område med inslag av tro och magi är olika metoder för viktminskning. Näringslära som vetenskap har över hundra år på nacken. Det samlade vetandet och kunskapen om hur man kan gå ner i vikt och behålla målvikten har väl dokumenterad evidens. Detta hindrar inte att forskarvärlden ständigt utmanas av trosvissa charlataner. En amerikan vid namn Peter D’Adamo lanserade för tjugo år sedan den s k blodgruppsdieten. Grundtanken i dieten är att människan bör anpassa sin kost och sitt levnadsmönster efter sin blodgrupp. Rent kvacksalveri och pseudovetenskap anser forskarvärlden vilket nyligen inte hindrade TV 4 från ett 6 minuters inslag i Nyhetsmorgon.

 

För egen del kör jag nu modedieten 5:2 med kontrollerat och noga bokfört ätande. Upplägget är två ”fastedagar”, något reducerat allsidigt matintag under veckans övriga dagar och extra mycket motion. Effekten är rent magisk. Vikten minskar och endorfinpåslaget ger ett behagligt välbefinnande. Den här enkla metoden tror jag på. Men det gäller att vara envis och uthållig.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0