Tro och magi - Näcken finns vid Storhusfallet

 
                                       Foto: Gustaf Gårdestig

 

Bredvid fallet vid Storhusqvarn i Nyköping finns en liten staty föreställande Näcken. Den fiolspelande Näcken är gjord av Bernt Westlund och köptes in av Nyköping Energi  AB omkring år 1990. Eftersom jag då ansvarade för marknadsavdelningen på Nyköping Energi AB har jag ett minne av när den sattes upp. Tyvärr har den blivit utsatt för skadegörelse vid flera tillfällen men den har återställts och sitter fortfarande vid fallet och spelar.

 

Näcken är ett manligt skandinaviskt naturväsen som finns i vattendrag – gärna i forsar. Ibland är näcken en skön yngling, ibland ett fult väsen. Vanligtvis spelar han ett stränginstrument som fiol eller harpa. Näcken i forsen vid Storhusqvarn spelar som sagt fiol och är nog snarare en skön yngling.

 

Om man offrar något till näcken – blod, snus eller brännvin – så kan han lära ut sin speciella spelkonst. Men det är inte ofarligt att spela eller lyssna till näckens musik. Tonerna kan förtrolla människor och även få dem att hoppa i vattnet. En annan risk är att de som lyssnar börjar dansa och inte kan sluta förrän de dör av utmattning. Näcken är en ganska farlig figur,  släkt med djävulen, som man bör vara försiktig med. Näcken längtar enligt sägnen efter att få komma till himmelriket. Det är inte möjligt för honom, så därför är näckens musik ofta sorglig men även trollbindande. Näckens polska är exempel på ett musikstycke som är svårt att sluta dansa till om man inte ”skär av strängarna på spelmannens fiol” för att bryta förtrollningen.

 

Andra namn på näcken är kvarngubben, strömkarlen eller forskarlen. Näckens namn kommer från ett gammalt ord för att bada (neker/nack). Ordet näck, det vill säga avklädd, kommer från samma ordstam men har inte gett näcken dess namn. Det är dessutom så att näcken först i modernare tid blev naken. I äldre tider var han klädd mer som en gårdstomte med grå kläder och röd luva. Näcken kunde ibland förvandla sig till  en häst och kallades då för Bäckahästen – även  den skepnaden var en farlig figur.

 

Idag är dock vår näck vid Storhusqvarn en stillsam staty som pryder sin plats och blickar mot en annan liten staty - ”pilten” som står på andra sidan forsen. Pilten är en bronsstaty gjord av Bie Norling.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0