Fritt val - En bekväm fåtölj

 

 

Den fina fåtöljen är tillverkad vid Nordiska Kompaniets, NK:s, verkstäder i Nyköping på 1940-talet. Fåtöljen har stoppad sits och högt, mjukt format ryggparti. Stommen är gjord av björk med mjukt svängda armstöd. Hur stolen var klädd från början är okänt, kanske finns det ursprungliga tyget kvar under det nya tyget? Stolen är omklädd i ett blommigt bomullstyg. Fåtöljen saknar NK-skylt som annars är en signatur för NK:s möbler.

 

NK:s verkstäder tillverkade exklusiva, arkitektritade möbler i moderna och tillbakablickande stilar som har ingått i sortimentet på varuhuset NK i Stockholm. Under perioden 1904-1973 tillverkades möblerna vid de egna verkstäderna i Nyköping. NK:s verkstäder var en gång i tiden stadens största industri och hade under 1930-talet 400 anställda.[1]

 

Idag upplever dessa möbler ett rejält uppsving. Attraktiva möbler kan säljas för höga summor. Men man kan göra fynd. En liknande stol, som den på bilden, såldes på auktion under förra året för 350 kronor.

 

Den 13 september 2015 kunde besökare i NK-villan beskåda en utställning av möbler, gjorda i NK:s verkstäder, från olika tidsperioder. Från gamla stilmöbler till mer moderna alster. Intresset var stort och många kände igen möblerna och var inte alltid medvetna om att de var gjorda i Nyköping. Flera besökare berättade om sina egna NK-möbler. Möblerna som ställdes ut var privatägda och hade tillfälligt lånats ut till utställningen.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0