Fritt val - Forskningsreaktor R2 Studsvik AB

“SLM P11-3603 - Forskningsreaktor R2, Studsvik AB, igång mellan 1960-2005,” Sörmlands museumhttp://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/424747.
 

 

 

27 maj 2015 skrev Södermanlands nyheter:” Reaktorepoken på Studsvik är slut”. ”Efter 55 år i samma bassäng är R2-0:an bortlyft och itusågad. Och R2:an, en gång Studsviks flaggskepp, sitter löst och väntar bara på att lyftas upp.” Det är första gången som en reaktor med alla system monteras ner i Sverige och den dag det blir dags att montera ner stora kärnkraftverk kommer erfarenheterna från reaktor R2:s nedmontering att vägleda arbetet.

 

Reaktor R2 var i bruk åren 1960-2005 och användes för bestrålning och provning av bränsle och reaktormaterial samt till produktion av radioaktiva nuklider för medicinskt och industriellt bruk. Den tjänstgjorde också som neutronkälla för neutronspridningsforskning och drevs framgångsrikt till 2005.

 

Ägare var företaget AB Atomenergi som grundats 1947 Syftet med företaget vid bildandet var att konstruera experimentreaktorer och utveckla metoder för att utvinna uran från svenska fyndigheter. Företaget bildades gemensamt av staten och industrin. Efter att successivt ha fått en annan inriktning bytte företaget namn till Studsvik Energiteknik AB 1978 och därefter till Studsvik AB 1987, som är koncernens nuvarande namn. Idag levererar företaget tjänster inom avfallshantering, konsultverksamhet och driftoptimering till den internationella kärnkraftsindistrin och endast 15 procent av verksamheten äger rum i Sverige.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0