Klädkod – en ”tvångströja” som numera passar mig bättre

“SLM 10607 - Mössa,” Sörmlands museum,
http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/297197.

 

I ett tidigare blogginlägg (”Modedräkt 1900”- juni 2012) var jag inne på min inställning till ämnet för dagen. Jag skrev då bl a en kort kommentar om min antiperiod:

”Min kostymera tog ett abrupt slut under det sena 60-talet. Då gällde det att på alla sätt markera att man inte ingick i slipsnissarnas skara. Gärna slitna plagg och definitivt inte kostym och slips. Med åren har denna motvilja avtagit något”. I arbetslivet tyckte jag t o m att det var viktigt att inte lämna onödigt handikapp. Sålunda har jag frivilligt burit en ”Anställningsintervjukavaj” från 1973, en ”Harpsundskostym” i mörkblå manchester från 1985 och en anbefalld mörk kostym vid en middag på Arvfurstens palats 2001.

 

När jag tog studenten var det en självklarhet att bära studentmössa på examensdagen. Den var av ”Uppsalamodell” men väsentligt mindre pösig än bildens mössa från 1929, som tillhör samling Eva Bergman. Min mössa bars endast den 28 april 1965. Studenten var förvisso ett viktigt delmål för mig, ett steg på vägen mot en hägrande universitetsexamen. Men jag kände mig aldrig manad att bära studentmössa som klassmarkör.

 

De svenska studentmössorna var ursprungligen avsedda för studenterna vid universiteten i Lund och Uppsala. Mössan utvecklades snart till att bli ett förtjänsttecken för studentexamen, och bars av de nybakade studenterna under tiden närmast efter denna. För den intresserade finns en del fakta på nätet om studentmössans historia. Se bl a sighten Föreningen Studentmössans Vänner! Nu för tiden ska det tydligen vara individuellt designade mössor i flertusenkronorsklassen. Vad sägs om ett företag i branschen som marknadsför en mössa med ”18k guldpläterad kokard som pryds med en Swarovski-sten i programfärger”?

 

När jag skriver detta ser jag ett Rapport-inslag från Folk och Försvars årliga konferens på Högfjällshotellet i Sälenfjällen. Här ser vi ett exempel på när makthavande män släpper på konventionerna och uppträder i rutig skjorta och tröja.

Det ser dock komiskt ut när en uniformsbefriad ÖB i sin märkeströja skakar hand med Lettlands president i mörk kostym, vit skjorta och tråkig slips. Det verkar inte som om potentaternas staber i samråd med arrangören rett ut evenemangets klädkod inför mötet.

 

 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0