Klädkoder

Aftonklänning från 1958, Samling: Karin Wohlin
 

Säkert är det många som skulle bli överlyckliga om det ”damp” ner ett läckert inbjudningskort som talar om att du kan bli en av cirka 1300 prominenta gäster på årets Nobelfest. Att få synas i vimlet av gräddan av kungligheter, pristagare och Sveriges mest framstående personer av båda könen. För de flesta av oss en ouppnåelig dröm men fantisera om det kan man ju alltid.

 

Själv har jag funderat på hur står man ut med att sitta timme efter timme, äta, dricka, lyssna på tal, underhållning och försöka ha en djup och meningsfull konversation med sin bordsdam eller bordskavaljer? Får man lämna bordet om det tränger på eller har man tagit någon medicin/tablett som hjälper en att härda ut?

 

Skulle vara intressant med ett program där våra ”snillen” diskuterar och spekulerar kring Nobelfesten och allt vad som den innebär. För jag tror att en inbjudan till Nobelfesten för många innebär våndor av olika slag. Inte minst kostnadsmässigt för det duger inte att komma med vilken klädsel som helst. Framför allt inte för damerna med sina oftast fantastiska och kostsamma balklänningar.

 

Det går inte komma till den här festen klädd hur som helst. Här gäller den högsta klädkoden ”civil högtidsdräkt”. Ordet civil innebär att militär högtidsuniform inte får användas. Det betyder frack för männen med vit väst och vit fluga eller ”rosett” som det kallas ibland och lackskor. För kvinnorna fotlång balklänning som vad jag sett/läst gärna med smala axelband eller baraxlad samt urringning som vid årets Nobelfest verkligen varierade från nästan inget till på gränsen. Klädseln fullkomnas med handskar.

 

 När det gäller klädkoder har vi fem traditionella sådana:

  • Högsta nivån – frack och balklänning
  • Näst högsta – smoking och aftonklänning
  • Tredje – mörk kostym och mörk kostymklänning
  • Fjärde – kavaj och kavajklädsel
  • Femte – finare vardag

 

“SLM 36836 6 - Fluga,” Sörmlands museum,
http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/330891.

 

På Sörmlands museum hittar vi massor av underbara kläder som säkert skulle ha ”gått hem” på Nobelfester bakåt i tiden. Välskräddade och välsydda från dåtidens många skrädderier och textilfabriker i länet.

Jag behöver säkert inte tänka på det här med klädkod vad gäller Nobelfesten för egen del men vill gärna avsluta med att hänvisa till vad Magdalena Ribbing, en av landets främsta experter på stil- och etikettfrågor, har att säga om klädkoder på Vingåkers konfektionsmuseums hemsida http://www.vingakerskonfektionsmuseum.se/intervjuer/magdalena-ribbing

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0