Påsk - En äggsjuk historia

 
Tre ”påskhönor” som väntar på att påsken är här. Den i mitten var kapet från bondeauktionen i Kall. Foto: Sven-Erik Ohlsson

 

 

Påsken – en högtid fylld av såväl religiösa som traditionella inslag. Det här med att till exempel måla ägg och gömma påskägg för barnen är väl något som förekommit i de flesta svenska familjer. Att påskpynta är nästan lika vanligt som att ”ställa till det” när det lackar mot jul. Då kommer de saker fram som har stått nedpackade och undangömda sedan ett år tillbaka. Oftast saker som funnits med i åratal och som man bara måste ta fram när påsken gör sitt intåg.

 

Ett minne starkt förknippat till både påsk och jul har jag sedan ett 25-tal år tillbaka. Det var i samband med en ”bondauktion” i Kall i västra Jämtland, Åre kommun. Familjen hade gjort en avstickare från sommarstället vid Indalsälven strax nedanför Ristafallet för att få vara med om en auktion som lockade folk från när och fjärran. Ett stort inslag bland besökarna var norrmän som brukade trissa upp priserna ganska rejält på gångbara saker.

 

Bland auktionsgodset stod en fin färggrann påskhöna. När jag lyfte på locket låg ett halvt dussin handmålade glögglas – de skulle bara bli mina. Hönan OK men glasen var så läckra. Auktionen började och väntan blev lång – på gränsen till att man kände det var dags att ge upp. Men glasen skulle med – så det var bara att vänta. Så till sist – nästan bland de sista utropen kom påskhönan med sitt innehåll fram. Det gick lite trögt i början men jag hängde med på buden. Nu var det bara så att det fanns några fler än jag som var på jakt efter tomteglasen. Några norska flickor och jag trodde aldrig att de skulle ge sig. Men till sist tystnade deras bud och trofén blev min. Vad det kostade? Det minns jag inte men klart mer än vad jag tänkt mig från början.

 

Efter att ha inhandlat härliga ostar och nybakat tunnbröd gick färden hem till sommarstugan. Där visade jag nog lite stolt upp mina fynd för mina föräldrar. Då säger mamma: ”Har du lagt ned pengar på att köpa de där glasen. De har jag ett helt dussin av hemma i ett skåp.”

 

Tablå! Vad jag kunde minnas hade jag aldrig sett dem framme någon gång tidigare. Så nu står det ett antal handmålade tomteglas i ett skåp och använda vid högtidliga glöggstunder.

 

Påskhönan brukar också få komma fram när det är så dags tillsammans med två andra hönor som dock inte är inropade på auktion.

Skål och Glad påsk!

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0