Påsk - Ris med fjädrar

“SLM 33229 1-6 - Fågel,” Sörmlands museum,
http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/319100.

 

 

Vi närmar oss påsk och letar i museets samlingar efter lämpliga föremål att skriva om. Efter en stund ser jag en låda med fjäderprydda små pappfåglar. De kommer från ”Brandels låda”. Just fjädrarna får mig att fundera. Varför är fjädrarna så centrala i påskutsmyckningen?

 

Idag tar vi in påskris och smyckar det med bland annat färgglada fjädrar. Påskriset har gamla anor. På 1600-talet tog man enligt en del källor upp traditionen att piska husets innevånare med björkris på långfredagen - till minne av Jesu lidande på korset. Andra källor pekar på att traditionen med att piska med björkris fanns även under förkristen tid. Därom tvista dock de lärde.

 

Under 1800-talet övergick traditionen i att ta in björkriset och förse det med målade ägg och papper som utsmyckning av hemmet. Den traditionen startade enligt somliga i östra delen av landet för att sedan långsamt sprida sig till övriga delar.

 

Långfredagen var även en stillsam och sorgesam dag långt in på 1900-talet. Under min barndom var nästan allt stängt och på TVs enda kanal sändes filmen Golgata i svartvitt.

 

Hur kom då fjädrarna in i sammanhanget? Fjädrar började användas i påskriset redan i mitten av 1800-talet men den traditionen fick inget riktigt fäste utan det skulle dröja nära 100 år innan fjädrarna kom tillbaka i riset. På 1930-talet insåg fågelslakterierna att det blev stora mängder fjädrar över när man slaktade hönor. Här fanns ett perfekt sätt att ta reda på dessa och kunna sälja den tidigare ”biprodukten”. Jag antar att det krävdes en del reklam. Traditionen med påskfjädrar fick nu fäste och idag har vi nästan alltid fjädrar i riset. Fjädrarna användes inte bara i riset utan också som vi ser på bilden till allehanda utsmyckning. I Brandels låda har de små pappfåglarna fått del av fjädrarna.

 

Så var det med den gamla traditionen. Den var inte så gammal och inte heller så kulturell utan kanske snarare kommersiell, men det är i alla fall trevligt med fjädrar i påskriset.

GLAD PÅSK.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0