Påsk - traditioner

 
“SLM 31219 1 - Akvarell,” Sörmlands museum,
http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/275951.

 

Enligt historiska källor är det osäkert när traditionen att klä ut sig till påskkärring i Sverige startade. I mitten av 1800-talet finns det dock belägg för att seden var spridd i landet. Det var främst under påskaftonkvällen som barn och ungdomar samlades och gick ut bland husen. En tradition var att det var på skärtorsdagen som kärringarna flög till Blåkulla. Så det varierade om det var på skärtorsdagen eller påskaftonen påskkärringarna skulle klä ut sig och gå runt.

 

- Ska vi påska och klä ut oss till påskkärringar? Jaa!
När jag var liten klädde jag och min syster ut oss till påskkärringar på skärtorsdagen eller om det var på påskafton. Mamma tyckte det var roligt att hjälpa oss. Hon plockade fram långa kjolar, förkläde, sjal över axlarna och huckle på huvudet. Med läppstiftet målade hon röda läppar, målade fräknar på kinderna och svärtade ögonbrynen. Förutom utklädningen hade vi med oss en korg, kaffepanna och en kvast. Vi blev riktigt fina! Sen gick vi och påskade hos mormor, morbror och till några grannar som vi kände. Vi gav dem små påskkort som vi hade ritat och önskade glad påsk. Då fick vi lite godis. Det här inträffade under första hälften av 1950-talet.

 

Om min mamma klädde ut sig när hon var liten när det var påsk vet jag inte. Jag kommer inte ihåg att hon berättade om det. Det kan ha varit så. På 1970/80-talet när våra barn var små fanns traditionen kvar. Då tog vi fram kjolar och sjalar och målade röda munnar och röda kinder med svarta fräknar. Kritorna plockades fram och vi ritade påskkort som vi lade i en korg. Barnen gick i grupper runt bland grannarna och önskade glad påsk. De fick godis och frukt och brukade vara mycket nöjda när de kom hem efter rundan.

 

Nu för tiden har seden nästan försvunnit. Det är nog så att barnen på dagis klär ut sig till påskkärringar på skärtorsdagen och gör påskkort som de tar hem till föräldrarna. Men det var flera år sedan som vi fick besök av några påskkärringar med påskkort. Skålen med godis står beredd hemma, men vi får äta upp det själva. En anledning till att det inte är så vanligt att påska nu för tiden är kanske att den irländska/skottska/amerikanska seden att fira Halloween på hösten har tagit över påskandet. I anslutning till Alla Helgons dag firas nu Halloween. Då klär barn och ungdomar ut sig och gå runt i husen och ropar bus eller godis. Då får man vara beredd med godisskålen igen.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0