Sjukvård - viktig viktkontroll av spädbarn inom barnhälsan

“SLM 36040 - Våg,” Sörmlands museum,
http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/314512.
 
 

Vågen på bilden tillhör samling "Sjukvård". Den kommer från den stora samling som Landstinget Sörmland överlämnade till museet år 2010. Vågen har använts i undervisningen vid vårdskolan i Eskilstuna och fanns innan dess troligen på en barnavårdscentral (BVC). Dateringen är osäker men gissningsvis kan den vara från sent 60-tal. Alldeles sant är dock att den är analog, lokalproducerad, tillverkad av Stathmos Lindell AB i Eskilstuna och kan ställas in manuellt med vikter upp till 16 kilo. När det begav sig nöjde man sig inom barnhälsovården med att mäta vikten i kilo och hekto. Så icke i dag. Nutida digitala BVC-vågar mäter till sista grammet.

 

Varför är det då så viktigt med uppföljning inom pediatriken? Målet är naturligtvis att spädbarnet ska utvecklas successivt fram till vuxen ålder. Spädbarnets tillväxt följs noggrant särskilt under det första levnadsåret. Förutom vikt mäts längd och huvudomfång. Måtten relateras sedan till normalkurvor. Om t ex vikten inte går upp ordentligt ordineras tillägg i form av modersmjölksersättning.

 

Den här bloggen blir inte längre än så här. Snart ska jag följa med dotter och dotterdotter till BVC. Det lilla underverket är ännu inte en månad gammal. I dag är det är dax för invägning och läkarkontroll. Undrar just hur den digitala vågen ser ut! Hur som helst ska det bli en spännande upplevelse.

 

PS.  Besöket gick bra. Barnets vikt var exakt 3210 g och ST-läkare Svetlana var nöjd med vad hon såg, hörde och kände.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0