Sjukvård

 
“SLM 32600 - Läkarväska,” Sörmlands museum
http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/317765.
 
 

Bilden visar en läkarväska av blå plast som innehåller åtta olika plastföremål som barnen kan använda när de leker doktor. Stetoskop, termometer, spruta, reflexhammare, sax, salvtuber och plåster. Väskan pryds på ena sidan av en bild på en doktor, på den andra sidan finns en förklaringsbild om var och hur instrumenten används på kroppen. Väskan samlades in i samband med en leksaksutställning år 2006 i Welanderborgsskolans  lågstadium.

 

Ska vi leka doktor?

Frågan känns igen, för alla barn i Sverige har varit på kontroller när de varit små när en läkare har lyssnat på dem med sitt stetoskop och de har fått ta sprutor.  Vad en doktor gör vet de flesta barn. Yrket har funnits länge, alla har behov av vård och därför besökt sjukhus. Många andra arbeten som folk har är svårare att förklara.

 

Böckerna om Lotta på Bråkmakargatan av Astrid Lindgren är fortfarande mycket populära. Nyligen läste jag för mina barnbarn kapitlet om när Lottas stora syskon lekte doktor och Lotta, som var yngst, fick förstås vara sjuk och bara ligga still och låta sig skötas om. En roll hon inte gillade, hon hade ju också velat ge sprutor. Mina barnbarn tycker också om att leka doktor, då är det bra om mormor är patient och får sprutor.

 

När vår dotter var liten fick hon en sjuksköterskedräkt som vi nyligen hittade bland leksakerna i förrådet. Om den gav inspiration till hennes yrkesval senare vet jag inte, men det var en dräkt hon gärna klädde ut sig i. Efter gymnasiet jobbade hon ett tag på dagis och när hon slutade för att börja plugga fick hon en läkarväska av barnen och personalen inför sina kommande studier.

 

 

“SLM 31817 - Stetoskop,” Sörmlands museum
http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/316627.
 

 

Den andra bilden visar ett stetoskop av äldre modell. Det är svarvat i trä och svartmålat. För mig är tratten ett minne från min egen graviditet när barnmorskan tryckte det mot magen och lyssnade efter fosterljuden. En fantastisk upplevelse särskilt för pappan som ju inte kände i kroppen att ett nytt liv var på väg. Vi skaffade en egen tratt som vi njöt av att använda hemma för att hålla kontakten med den som växte i magen. Tratten blev stående i bokhyllan till nästa generation ville använda den när barnbarnen var på väg. Då kom den till nytta igen.

 

Utvecklingen går som vanligt framåt och från att ha varit en trätratt finns det nu elektroniska stetoskop med bluetooth, stetoskop med ”fantastiskt ljud”, lättviktare och mänger av färger att välja mellan i varierade prisklasser.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0