Skor - så kunde du skydda dina inneskor förr i världen

 
“SLM 29661 - Pampusch,” Sörmlands museum,
http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/310203.
 
 

Helsingborgs Gummifabriks AB grundades 1891. Familjen Dunker är sedan dess ett begrepp i staden vid Öresund och företagets varumärke Tretorn är fortfarande välkänt även internationellt. Den första produktsuccén var gummigaloscher och gummistövlar. Senare kom även regnkläder, sportskor, sportartiklar, kläder och inte minst tennisbollar att ingå i produktsortimentet. Företaget utvecklade på 50-talet den permanent gasfyllda tennisbollen, som senare under Björn Borg-epoken blev en storsäljare.  År 1998 lanserade företaget den första tennisbollen som bygger på mikrocellsteknologi.


För egen del kom jag att använda en del av företagets produkter från slutet av 50-talet. Det var främst tennisbollar och sportskor men även gummistövlar och ett par svarta pampuscher. De såg exakt ut som paret på bilden. Svensktillverkade av Tretorn Helsingborg i vävburen gummi med dragkedja.


Min minnesbild är att pampuscherna var mycket praktiska. Man skyddade sina inneskor och förblev torrskodd med pampuscherna pådragna utanpå sina inneskor. Lätta att ta på och av med bra funktion i regn , snö och slask. Nackdelen var dock att halkgreppet var i stort sett obefintligt. Min far hade inga pampuscher. Han var dock en flitig galoschbärare. Medan min mor hade ett par tunna gummistövletter som skydd över sina inneskor.


Minnen från en svunnen tid. Idag använder jag ingen produkt från Tretorn men har säkert såväl gamla tennisbollar som gummistövlar i mitt vindsförråd.

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0