Studielådor - Uppskattat läromedel

Uppslag i Erikskrönikan, en kopia finns i Medeltidskistan

 

 

Jag blev glatt överraskad när jag gick in på Sörmlands museums hemsida och under rubriken För skolan hittade något som heter Studielådor. Skolorna kan alltså få låna en spännande låda/kista som innehåller intressanta föremål från olika tidsepoker, texter, böcker, skrifter och en studiehandledning för lärare.

 

Det måste vara guld värt för läraren att ha tillgång till ett så omfattande studiematerial som eleverna kan se, få ta på och läsa spännande historier om. Rätt använda måste dessa lådor göra historielektionerna till något utöver det vanliga. Hela upplägget är också kopplat till läroplanen.

 

Själv fastnade jag för att ta en titt i Medeltidskistan som till och med innehåller äkta arkeologiska fynd i form av ben från det medeltida Nyköping. De hittades vid en omfattande utgrävning i staden 2011. Så här beskrivs Medeltidskistan:


”En kista att transportera sin packning i när man ska resa bort, kanske för att delta i ett gästabud…
Med en dyna fungerar kistan också utmärkt som sittmöbel vid eget medeltida gästabud.
I kistan finns kopior av medeltida föremål att använda sig av när man ska duka till medeltida gästabud. Här finns bägare, diskar, skedar, duk, vaxljus och ljusstake. Här finns också beskrivningar och idéer för att tillverka egna tillbehör, laga medeltida mat, tillverka diskar av trä eller baka dem av deg.
Självklart roar ni er tidsenligt med musik, sång och dans, spelar spel och ordnar femkamp."

 

Ett ökänt gästabud

Och hur var det egentligen med Nyköpings gästabud? Läs berättelsen från Erikskrönikan och titta på en kopia av hertigarna Erik och Valdemars testamente. Kanske kan ni göra er egen dramatisering av Nyköpings gästabud. Använd kläder och rekvisita som finns i kistan, eller sy själva med hjälp av mönstren.

 

Faktablad

Lär dig känna igen ett par patinor! Faktabladen berättar om föremålen, men också om andra medeltida företeelser som hur man klädde sig, skrev, bodde, åt och roade sig.”

 

Vad tycker då lärarna om erbjudandet att få låna en så här intressant kista från Sörmlands Museum? Här svar från lärare som under flera år använt sig av studielådorna som historiskt läromedel.

Ett spännande innehåll som jag upplever väl valt.

I mindre grupper har alla elever fått prova kläder och redskap.

Vi har läst om och tittat gemensamt på allt.

Det har varit bra att få se och ta i konkreta saker för eleverna.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0