Att växa upp

“SLM 37373 - Trehjuling från Ramsdal i Bälinge socken,” Sörmlands museum, http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/425084.

 

 

Att växa upp på 1950-talet var ouppkopplat. Ingen telefon, ingen mobil, ingen dator, ingen platta, inte ens TV men en radio där man på julafton kunde lyssna på Nicke Lilltroll som berättade om sitt liv i Trollberget i Storskogen där han bodde med sin lillebror, far- och morföräldrar och bästa vännen bofinken Bosse. ”Mossa, mossa på er alla människobarn!” var Nickes hälsningsfras och programmet avslutade han med orden ”Må så grankott allihop!”

 

Därefter var det äntligen dags för julklappsutdelning, Ett paket innehöll alltid en bok. Till exempel Elsa Beskows saga om de tre tanterna och farbror blå, Alexander A Roys berättelse om Morfar Ginko som alltid ställde till det för sig eller Min Skattkammare som sammanlagt kom ut i tio delar. I förordet till den första delen finns en programförklaring till utgivningen som var den första i sitt slag i Sverige. Där skriver redaktörerna: ”Brist på sund och näringsrik föda hämmar den kroppsliga utvecklingen i barnaåren. Det är något ansvarsfulla föräldrar är fullt medvetna om. Brist på sund andlig föda kan inte påvisas lika tydligt men är därför inte mindre riskabel. Min Skattkammare gör inte anspråk på att innehålla någon fullständig dietlista för läshungriga barn. Men villrådiga föräldrar ska alltid här kunna finna något som är lämpligt och roligt att läsa högt för barnen när de är små och sätta i deras händer när de blivit större.”

 

Inte bara sund och näringsrik mat och sund andlig föda utan också frisk luft och motion var viktigt och eftersom familjen saknade bil var det inte så svårt att tillgodose den fysiska aktiviteten.

 

Promenad till och från skolan, springa småärenden till affären för att köpa mjölk litervis i mjölkkanna var dagliga rutiner. På helgerna under vår, sommar och tidig höst cyklade familjen till sommarstugan två mil utanför Nyköping. Eftersom jag var äldst i syskonskaran fick jag tidigt cykla på egen cykel. Fyra mil på en och en halv dag då även lördagen var en arbetsdag fram till klockan tretton. Färden tog ungefär tre timmar med rast på halva vägen för att samla energi och kraft till sista sträckan till torpet eller tillbaka till Nyköping och vardagen.

 

Nicke Lilltroll har ersatts av Kalle Anka på julafton och radioapparaten av smartteven men fortfarande är det lika spännande att få ta del av vad som döljer sig i klapparna. Allt förändras inte över tid.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0