Att växa upp: Skolor i Nyköping

Högbrunnsskolan, 1958

 

Ämnet denna vecka är ”växa upp”. Det finns en mängd infallsvinklar på det ämnet. Jag är uppväxt i Nyköping och en del av den tiden omfattar givetvis skolgången. När jag idag ser tillbaka på skoltiden inser jag att flera av mina skolor inte längre finns kvar som skolor.

 

När jag växte upp fanns inga dagis eller förskolor för vår del utan man började  skolgången vid sju års ålder. Det var även stora barnkullar dessa år. År 1945 utgjorde en rejäl topp i födelsetal. Det betydde att många skollokaler behövde tas fram. Min första kontakt med skolväsendet var Gripenskolan som på den tiden (1952) låg på Västra Trädgårdsgatan snett mot Odd Fellowhuset. (Idag är den förra Gripenskolan bostadshus.) Jag har för mig att det bara var förstaklasser där. Snett över gatan låg en gymnastiklokal och även en busstation. Skolmatsal fanns i Västra Folkskolan vid Brunnsgatan. Det gick en smal gränd mellan Trädgårdsgatan och Brunnsgatan. Så här i efterhand kan man tycka att läget mitt i stan inte var det bästa för en småskola med tanke på att alla småttingar skulle gå dit på egen hand genom staden – i mitt och flera kamraters fall från Hemgårdsområdet. Vid den tiden var det inget som bekymrade oss barn i alla fall.

 

Andra året blev vi flyttade till Västra Småskolan – längst ner mot ån utefter Prästgatan. Ny lärarinna och nya kamrater. Skolan låg mycket ”strategiskt” alldeles nere vid Nyköpingsån. Även här kan man i vuxen ålder fundera över lämpligheten att lägga en småskola alldeles vid ån. Vi fann oss dock snabbt tillrätta och trivdes bra där. Byggnaden finns kvar. Fasaden är sig ganska lik. Enligt mitt minne fanns tidigare även en vinkelbyggnad utefter Prästgatan. Den är nu riven.

 

När det var dags för årskurs tre hade en nybyggd skola på Hemgårdsområdet tillkommit. Den nya skolan fick namnet Högbrunnsskolan. På den tiden var det endast en enstaka byggnad.  Efter någon tid tillkom även en byggnad som innehöll matsal och slöjdsal. (Idag finns där många skolbyggnader och dessa utgör tillsammans nya Gripenskolan.) Det blev åter ny lärarinna och delvis nya kamrater. I jämförelse med gamla Gripenskolan och Västra Småskolan kändes det bra med en nybyggd skola med fräscha lokaler.

 

Efter två år i Högbrunnsskolan fick jag förmånen att börja på Läroverket i centrala Nyköping. Det är dock en  annan historia.

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0