Att växa upp - Sommarlov på 1950-talet

Resväska i papp och trä från Sörmlands museums samlingar

 

 

Sommarlovet började med att mamma och pappa packade flera stora resväskor med allt som skulle med när vi flyttade ut till landet. Min syster och jag försökte smuggla med några leksaker i de stora väskorna, med vi blev upptäckta. Vi hade egna mindre resväskor för våra saker. 

 

Resväskorna skulle polletteras med tillsammans med cyklarna. Det gjordes någon dryg vecka innan vi själva skulle kliva på tåget. Vi följde med pappa till stationen med väskorna och lämnade in allt bagage. Stora adresslappar klistrades på väskorna så att de inte skulle komma bort. Cyklarna lämnades också in. Farbröderna som jobbade med polletteringen satte lappar på väskorna och cyklarna hängdes upp på ställningar. Hade man för en gång skulle en ny cykel var den skrapad när den kom fram.

 

När skolan slutat åkte mamma, min yngre syster, ofta min mormor och jag till stationen för att ta nattåget till Hässleholm. Det var spännande att åka nattåg. Vi hade fina klänningar på oss som mamma sytt. Med på tåget hade vi nattkläder, tandborste och matsäck. Vi hade också med oss våra små resväskor med leksaker, kritor och dockor, det viktigaste som fick plats. Pappa vinkade adjö till oss och stannade hemma för att arbeta. Han var ingenjör. Då fick han vara ensam några veckor, kanske han tyckte det var skönt.

 

Att det var mamma som följde med oss berodde på att hon hade fått sluta sitt arbete när hon gifte sig. Det var vanligt och det förväntades att hon skulle vara hemma och ta hand om man och barn.

 

När vi kom fram på morgonen bytte vi tåg. Vi reste ett par timmar till med det nya tåget, men sedan var vi äntligen framme. Vi steg av med alla våra väskor. Till stationen hade våra stora resväskor anlänt liksom cyklarna. Sista ledet i resan var att åka i en stor svart taxi som en farbror vi kände igen körde. Efter en knapp halvtimma var vi framme. Äntligen, härligt att packa upp. Huset var inte så stort. Där fanns flera små sovrum, ett kök, en storstuga med öppen spis och en inglasad veranda.

 

Nu började en lång skön tid med bad, lek, cykling, simskola, utflykter, grävning av djupa sandgropar, saftkalas, glassätning och läsning. Det fanns flera barn i grannhusen som vi lekte med och som också  njöt av sitt sommarlov.

 

När det hade gått några veckor kom pappa ner till oss. Brun på halsen men vit på kroppen. Men han blev snabbt brun som vi andra. Nu blev det nya lekar och utflykter. Hans semester varade först i tre veckor, men 1963 blev det lagstadgade fyra veckor. Sen åkte han hem och vi fortsatte att vara lediga. Min morbror kom och hälsade på några dagar. Han hade bil, en Isabella. Spännande för oss för då kunde vi göra längre utflykter, bl.a. till Köpenhamn och Tivoli.

 

I mitten av augusti fick vi packa ihop. Nu skulle allt tillbaka igen, ner i kappsäckarna och till stationen för att polletteras. Nattåget hem. På centalen mötte pappa och vi kramades.

 

Nu kändes allt nytt hemma. Alla saker som vi inte haft med oss fick vi upptäcka igen. Att det hade gått en lång tid märkte jag för vårt handfat hemma hade blivit lite lägre, alltså hade jag vuxit en liten bit. Sen blev det bad i badkar. På landet hade vi badat och tvättat oss, men inte så grundligt. Nu kunde jag rulla av hudavlagringar från huden efter att ha suttit i badkaret ett tag. Nu skulle skolan börja igen.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0