Framtidens museum

Älskas...ätas, utställning på Nynäs

 


Definitionen av ett museum enligt The International Council of Museums, ICOM, är: ”en permanent institution utan vinstintresse som tjänar samhället och dess utveckling, som är öppen för allmänheten, som förvärvar, bevarar, undersöker, förmedlar och ställer ut – i studiesyfte, för utbildning och förnöjelse materiella och immateriella vittnesbörd om människan och hennes omvärld." Ett väl så gott motto för Framtidens museum.

 

På Nynäs slott har Sörmlands museum producerat utställningen Älskas…..Ätas, om djur att älska och djur att äta. Levande hus- och sällskapsdjur lever sitt liv tillsammans med konstgjorda i naturlig storlek i stior, hästboxar, ladugårdar, hönshus, på ladugårdsbacken bland katter och möss. En perfekt iscensättning av ICOM:s definition av ett museum och ett museum av idag som kan vara en förebild för framtidens museum. Utställningen passar för alla åldrar men är en guldgruva för yngre barn som har fri tillgång till och bjuds in till att uppleva, leva med och umgås med djuren på sina villkor.

 

Samtliga de kriterier som IOCM ställer upp för ett museum är uppfyllda och en liten besökare, mitt barnbarn, uttryckte efter sitt besök där för ett par somrar sedan sin upplevelse av besöket: ”Det är den bästa djurpark jag har varit på.”

 

Framtidens museum är besökarens.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0