Lek - Lokalt monopolspel

“SLM 36530 - Spel,” Sörmlands museum,
http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/330614.

 

 

Ämnet denna vecka är ”lek”. Det var inte självklart vad jag skulle leta efter i museets stora samlingar. Det finns en avdelning med leksaker som jag först tittade på. Någon tog fram ett spel med namnet ”Lokalspelet – Kampen om Nyköping”. Plötsligt känner jag igen det. Jag har sett detta förut. Efter en del funderande inser jag att under min tid som marknadsansvarig för Nyköping Energi AB så hade Nyköpings Kommun köpt ett reklamspel som liknade detta. Kommunen sände ut ett  erbjudande till många  företag i Nyköping att delta i marknadsföringen genom att köpa in sig i spelet. Spelet är upplagt som ett monopolspel med olika ”gator/platser” ( Norrmalmstorg etc i originalspelet ). Istället för ”gator” var tanken att de olika företagen skulle ha sin egen ruta med företagslogga.

 

När jag tittade närmare på spelet i museet så fanns mycket riktigt en ruta med Nyköping Energis logga. Vi  brukade presentera oss med att vi stod för ”ljus,  kraft och värme” men jag  är lite osäker på om det fanns med i  rutan eller bland de spelkort som hörde till. Jag såg däremot att det verkade kosta 35 000 kr för spelaren att hamna på denna ruta. Om det var så kan jag så  här i efterhand tänka att det kanske inte var så  positiv reklam att åsamka spelaren den kostnaden. I vilket fall som helst så blev man från Nyköpings Kommun glad att vi ville ingå. Det var dessutom många andra företag i staden som fanns med på spelplanen, så vi var i gott sällskap.

 

Originalspelet - sällskapsspelet Monopol (svensk version) - lanserades av företaget ALGA år 1938 och var deras första spel. Namnet ALGA har en lekfull historia. Svenska Pressbyrån som grundade ALGA hade två  direktörer. När dessa skulle finna ett lämpligt namn på företaget använde de sina fruars namn. Fruarna hette Anna Lundkvist och Anna Gadh. Initialerna blev AL och AG. Efter några koppar kaffe blev det företagsnamnet ALGA.

 

ALGA är fortfarande den klassiska spelleverantören i Sverige med kända produkter som ”Tjuv och Polis” och ”Alfapet”. ”Monopol” var först, men eftersom ALGA inte  längre äger spellicensen för Monopol i Sverige, så säger man att ”Tjuv och Polis” är den äldsta produkten. Den kom till år 1943 och har alltså över 70 år på nacken. Från år 1983 ingår ALGA i BRIO-koncernen.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0